Analoge tv blijven kijken: wat zijn de alternatieven?

Vroeger ontvingen we onze televisiezenders via de coax-kabel. Een aansluiting in de muur, waar we direct onze televisie op aan konden sluiten. Analoge televisie is gestopt, maar wat de alternatieven?

Analoge televisie

Korte geschiedenis van analoge televisie

Vanaf 1951 wordt er in Nederland televisie uitgezonden. Eerst enkel via de antenne, en vanaf 1970 via coax-kabelnetwerken door het hele land. In eerste instantie bestond het aanbod uit een tiental nationale zenders, maar in de jaren daarna kwamen hier ook buitenlandse en betaalde zenders bij.

In 1992 waren er zo’n 20 zenders te ontvangen via de kabel. Vergelijk dat maar eens met het aanbod van vandaag, waar sommige aanbieders meer dan 100 zenders in het zenderpakket zitten. En dan ook nog digitaal in hoge kwaliteit. Met interactieve-tv voeg je daar zelfs functies aan toe zoals: tv-pauzeren, terugspoelen of on-demand een programma kijken.

In 2017 kondigde Ziggo aan te zullen stoppen met aanbieden van analoge radio en tv. Vanaf april 2018 is Ziggo daadwerkelijk begonnen met het stopzetten van het analoge signaal. De reden is dat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt. Bekijk ons overzicht met de beste alternatieven voor Ziggo.

Daarnaast wordt de analoge bandbreedte in de toekomst ingezet voor een betere uploadsnelheid.

Inmiddels zijn alle internet en tv aanbieders gestopt met het aanbieden van analoge televisie.

Mogelijkheden voor televisie kijken zonder abonnement

Niet iedereen is geïnteresseerd om tegen betaling zoveel zenders te ontvangen. Genoeg mensen die genoeg hebben aan de NPO-zenders via de kabel zonder abonnement. Lekker voordelig tv kijken, en lange tijd behoorde dit tot de mogelijkheden.

Toch is er ook goed nieuws, de gratis zenders (free-to-air) zijn nog steeds te ontvangen met een DVB-T2 decoder. Let dan wel goed op dat de decoder ondersteuning heeft voor: HEVC/H.265. Hier heb je een rijtje met de juiste ontvangers.

Het kastje met antenne sluit je aan op je televisie voor ontvangt van NPO en regionale zenders. Zonder abonnement dus, en met een betere beeldkwaliteit.

Gelukkig is er nog een gratis alternatief! Genieten van het lineaire aanbod van programma’s kan via internet. Op de website van de NPO kan je gratis live naar NPO 1, 2 en 3 te kijken, zonder een televisieabonnement. Kijk ook gratis de televisieprogramma’s van NPO Start, RTL XL en SBS, terug zonder abonnement.

Wel heb je hier een internetverbinding voor nodig. Heb je een smart-tv, dan kun je die apps installeren op je televisie.

Gratis tv kijken kan dus nog steeds!

Ondanks de uitsterving van analoge televisie is het dus nog steeds mogelijk om op andere manieren NPO 1, 2 en 3 en alle regionale zenders live te bekijken. Ook kun je de meeste reguliere uitzendingen terugkijken on-demand.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

4 reacties op dit artikel

Jos

Ook andere commerciële tv zenders, zo te ontvangen?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jos, ik denk dat je vraag is of commerciële zenders ook gratis te ontvangen zijn. Dat is helaas niet het geval. Via de ether of online kijk je alleen gratis en legaal naar de kanalen van NPO 1, 2 en 3 en regionale zenders.

Frits

Ik heb een oude antenne uit de jaren 70 teruggevonden in de schuur van mijn overleden ouders. Daarmee ontving je analoog in die tijd: Nederland 1 en 2 en 3 Duitse zenders. Mijn vader heeft die in mijn jeugd, toen de coaxkabel kwam via de grond zo het huis in, die oude dakantenne gebruikt om mijn kleine zwart-wit-tv van die 5 zenders te voorzien. Hij hing hem tegen het plafond op zolder op. Hij was hooguit 1 meter lang. Hierdoor kwam ik op het idee hem uit te proberen op de huidige techniek. Ik gebruik hem nu dus weer volop. Ik gebruikte hem voor DBVT-1 ontvangst voor de gratis zenders. Nu blijkt hij ook nog te werken bij DBVT-2, en hoe! Via coaxkabel naar zolder. Ik heb in het verleden, voordat ik hem terugvond, een digitale DBVT-1 antenne van Konig met adapter gebruikt, die onbruikbaar werd toen DVBT-2 als vervanger kwam. Ik kijk dus gratis, en enkel bij smog vallen enkele Duitse zenders weg. Ik kan het iedereen aanraden die een beetje hoog boven NAP zit. Ik denk zelfs dat hiervoor een prima markt is.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Frits, wat een prachtig verhaal, bedankt voor het delen!

J. de Vries

Vanaf 1970 een tiental nationale zenders? Of alleen Ned. 1 en 2?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi J. de Vries, via de NPO-app of via internet kijk je gratis naar alle NPO-kanalen. Of kijk digitaal via de ether naar NPO en alle regionale zenders, en dat in Full HD. Je hebt dan een ingebouwde tv-tuner nodig of een losse tv-decoder. Succes!

anne bos

Goed om te weten dat ik niet alleen sta. Zeker genoeg van die reclame gedoe toch.