Waarom vast bellen?
Je bent niet de enige die interesse heeft in vast bellen. Twee derde van de Nederlandse huishoudens heeft nog een vaste telefoon is huis. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Dat is natuurlijk niet zonder reden. Er zijn verschillende voordelen van vast bellen:
- Als back-up voor je mobiele telefoon: Mensen kunnen in noodgevallen nog steeds bellen via de vaste lijn. Ook bij een storing op het mobiele netwerk ben je nog steeds te bereiken.
- Voor je onderneming: Voor bedrijven oogt het professioneler om een vast nummer te vermelden, dan een mobiel nummer. Ook zijn gemakkelijk meerdere telefoons te koppelen aan één telefoonnummer.
- Je belt veel naar het buitenland: Er bestaan voordelige abonnementen voor als je heel veel telefoneert naar vaste nummers, of naar het buitenland. Zeker als je je abonnement voor internet en bellen bij één aanbieder afsluit.
- Je wilt zakelijk en privé gescheiden wilt houden: Voor ondernemers is het gemakkelijker om privé en zakelijk gescheiden te houden met een vaste telefoonlijn ernaast. Dan hoef je niet bang te zijn dat je ’s avonds ongevraagd gestoord wordt door klanten.
Verder zijn oudere mensen er niet altijd even happig op om over te stappen naar mobiele telefonie. Zij zijn een vast toestel gewend in gebruik en bereikbaarheid.
Welke mogelijkheden biedt een vaste telefoon?
Vaste telefoons bieden vele opties waar je profijt van kunt hebben. We benoemen de belangrijkste instellingen met een korte uitleg:
- Telefoontjes doorschakelen: Specifiek voor bedrijven is het handig dat je telefoontjes kunt doorschakelen. Als er dan niemand opneemt, dan komen de telefoontjes automatisch bij jouw mobiele telefoon uit, of die van een collega.
- Eén nummer voor meerdere telefoons: Ook kun je één vast telefoonnummer instellen voor meerdere telefoons. Die mogelijkheid zie je terug bij een klantenservice met één algemeen nummer.
- Anoniem bellen: Anoniem bellen is handig als je niet wilt dat je nummer kenbaar wordt aan anderen die jij opbelt. Het kan fijn zijn om een geheim nummer te hebben, maar let op dat niet iedereen opneemt met een anoniem telefoonnummer.
- Nummerherkenning: Zoals je telefoonnummers op je mobiel automatisch herkent, zo kan een vaste telefoon dat ook. Je krijgt dan direct te zien wie er belt.
- Handsfree bellen: Met een vast toestel kun je handsfree bellen via een headset. Ondertussen kun je dan gemakkelijker typen tijdens het gesprek.
Welke huistelefoon kies je?
Met heel wat soorten en maten telefoons is de keuze nog altijd enorm. En kies je voor draadloos of juist voor een toestel met bedrading?
Er zijn verschillende type telefoons waar je uit kunt kiezen:
- Vaste telefoon voor thuis: Voor thuisgebruik is bijna elk type DECT-telefoon (draadloze digitale telefoon) geschikt. Voor thuis is het handig als je telefoon in ieder geval over een antwoordapparaat en nummerherkenning beschikt.
- Zakelijk telefoons. Handig zijn opties zoals ondersteuning voor meerdere handsets. Kies verder het liefst voor een telefoon die je intern kunt doorverbinden, en waarmee je conference calls kunt opzetten.
- Seniorentelefoons. Die zijn extra gemakkelijk in gebruik, zodat senioren, slechthorenden of slechtzienden er goed mee overweg kunnen. Kenmerkend is een noodknop en grotere toetsen. Daarnaast kan het geluid harder gezet worden.
- GSM-DECT-toestellen. Dit type toestel zit tussen een mobiele telefoon en een vaste telefoon in. Je hebt dan geen telefoonlijn meer nodig. Een basisstation met een simkaart heeft een groot draadloos bereik, tot 50 meter.
Vast bellen via internet (VoIP)
Telefoneren begon in 1881 na een uitvinding van Alexander Graham Bell in 1876. Hij wist geluid om te zetten naar elektriciteit. Sinds de jaren 80 begon de digitalisering van het analoge telefoonnetwerk.
Een groot voordeel van een digitaal telefoonnetwerk is bellen via het internet. Voice over IP (VoIP) wordt het genoemd. Je belt dan via de vaste internetverbinding. In dat geval wordt je stemgeluid via datapakketjes verstuurd over het internet. Een nadeel is dat je niet meer kan bellen wanneer internet eruit ligt.
De kosten zijn lager met bellen via VoIP. Daarnaast kan je met digitale pakketjes meer kanten op, zoals koppelingen met andere systemen. Zo kun je bijvoorbeeld bellen via je computer of mobiele telefoon met speciale software.
Nadelen van internetbellen zijn er ook. Bel je bijvoorbeeld via Whatsapp, dan is het geluid niet altijd even goed. Heb je last van een slecht verstaanbaar gesprek, dan kan er sprake zijn van Jitter. Digitale signalen worden dan onregelmatig ontvangen waardoor storing kan optreden.
Welke opties heb je voor je telefoonnummer?
Als je een vaste telefoon aanschaft, krijg je daar ook een telefoonnummer bij. Hieronder lees je meer over een paar opties die je hebt voor je vaste telefoonnummer.
- Nummerbehoud: Wissel je van provider, dan is nummerbehoud een optie. Vaak kan de provider dit gratis voor je regelen. Verhuis je naar een andere regio, dan kun je je nummer niet behouden. Het nieuwe nummer begint dan namelijk met een ander kengetal.
- Telefoonnummer wijzigen: Wil je een ander vast nummer zonder provider te wisselen? Ook daar zijn mogelijkheden voor. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van je provider. Zij kunnen het telefoonnummer voor je veranderen.
- Tweede nummer: Bij sommige providers kun je een tweede nummer (op hetzelfde telefoontoestel) aanvragen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een telefoon voor werk én privé wilt gebruiken.
- Geheim nummer: Wil je toch anoniem bellen, dan kun je dit doen door bepaalde codes te gebruiken. Zo kun je dit bij KPN doen door *31* in te toetsen voordat je het nummer intikt. Wil je je telefoonnummer altijd afschermen? Vraag dit dan aan bij je provider.
- Doorschakelen naar je mobiel: Je kunt een vast nummer nemen en alle telefoontjes automatisch laten doorschakelen naar je mobiele telefoon. Doorschakelen kan ook tijdelijk.
Hoe kies je het beste telefoonabonnement?
Kies je voor een vast telefoonabonnement, dan ben je het liefst zo voordelig mogelijk uit. Grofweg bestaan er twee soorten telefoonabonnementen: losse abonnementen voor alleen je vaste telefoon en combinatiepakketten.
- Los abonnement voor vaste telefonie: Je kunt ten eerste een los abonnement voor vaste telefonie afsluiten. Je telefoonabonnement is dan niet gekoppeld aan een internetabonnement. Ziggo is tegenwoordig de enige aanbieder bij wie je nog een los telefoonabonnement kunt afsluiten.
- Combinatiepakket met internet en vast bellen: Daarnaast kun je ook kiezen voor de combinatie van een internet en bellen. Veel Nederlanders dan voor alles-in-1-pakket, met een korting voor een televisieabonnement erbij.
De kosten voor een los abonnement voor vaste telefonie zijn heel duur. Bij Ziggo en KPN betaal je wel 34,95 euro per maand. Het is dus veel voordeliger om bellen met internet te combineren.
Heb jij nog een vaste telefoon nodig?
Na het lezen van deze informatie heb je vast nog één prangende vraag: is het voor mij nog nodig om een vaste telefoon voor thuis te nemen? Met je mobiele telefoon ben je namelijk overal bereikbaar.
Ons advies: Tegenwoordig is mobiel bellen een stuk goedkoper dan met een vaste telefoon. Toch kan een huistelefoon wel degelijk heel nuttig zijn zoals je gelezen hebt.
Schrijf een vast toestel zeker niet meteen af. Ga vooral bij jezelf na of vast bellen nog meerwaarde biedt voor jou. Voor verreweg de meeste mensen zijn er geen nadelen voor het opzeggen van de vaste telefoon.
3 reacties op dit artikel
Agnes
Marnix de Munck
Minie van den Oever
Rob
Marnix de Munck