Internet delen met de buren: is dat verstandig?

Het internet delen met de buren, het klinkt als een gek idee. Maar je kan ermee besparen, want de kosten van het internetabonnement deel je dan samen. Let wel op, want er zitten veel haken en ogen aan.

Man en vrouw gebruiken dezelfde internetverbinding

Eén internetabonnement delen door twee

Het internet wordt steeds sneller. Daardoor blijft er met een duurder internetabonnement voldoende internetsnelheid over voor twee huishoudens.

Stel, je kiest een internetabonnement met een snelheid van 500 Mbps. Deel je het met de buren, dan gebruik je allebei 250 Mbps. De bandbreedte wordt gehalveerd, maar toch blijft er genoeg beschikbaar voor beide.

Belangrijkste redenen om internet te delen

  • Kostenbesparing: Je halveert de kosten van een internetabonnement wanneer je deze deelt met de buren.
  • Een verhuizing: Je internetabonnement is nog niet actief op je nieuwe adres na een verhuizing. Een oplossing is om tijdelijk de wifi van je buren te gebruiken.
  • Storing van eigen aansluiting: Jouw provider heeft een internetstoring en je wilt daarom tijdelijk de wifi van je buren gebruiken.
  • Een betere internetsnelheid: Jullie kunnen samen je internetsnelheid verbeteren met en sneller internetabonnement. Dat kan wel eens voordeliger uitpakken voor beide, ondanks dat je de internetsnelheid opsplitst.

Mag je met anderen je internetverbinding delen?

Sommige providers verbieden het delen van je internetverbinding met andere huishoudens. Het is lastig te controleren, maar weet dat de provider het contract kan opzeggen als dit in algemene voorwaarden staat. Ze staan namelijk niet te springen dat jij iedereen toegang kan geven. De reden is vooral aansprakelijkheid bij misbruik.

Voor de internetprovider is de dader moeilijk te achterhalen met een open netwerk. Wil je niet in de problemen komen, vraag dan je provider of je de internetverbinding mag delen met je buren.

Er zijn overigens providers (zoals Ziggo en Delta) die bewust anderen toelaten op de wifi van klanten. Het verschil is dat deze gasten allemaal klant moeten zijn, zodat de providers op die manier volledige controle hebben. Deze situatie is daarom niet vergelijkbaar. Wil jij min of meer hetzelfde doen, dan gelden er andere regels.

Dan is er nog de wet. Als jij op grote schaal jouw internetverbinding met andere deelt, dan kan je gezien worden als een provider. Volgens de wet: aanbieder van openbare telecomdiensten. Daar komen weer allemaal juridische regels bij kijken waar je niet op zit te wachten.

Mag je een wifi-netwerk gebruiken zonder toestemming?

Wij hebben onderzoek gedaan naar hoeveel Nederlanders gebruik maken van de wifi van de buren. Hieruit blijkt dat bijna 15% van de Nederlanders wel eens gebruikmaakt van de wifi van de buren. Een andere naam hiervoor is wifi-liften. In bijna 6% van de gevallen werd dit gedaan zonder toestemming.

Maak je zonder toestemming gebruik van het beveiligde wifi-netwerk van een ander, dan is dit strafbaar. Wifi-liften valt onder het wetsartikel van computervredebreuk (artikel 138ab Wetboek van Strafrecht). Op dit misdrijf staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar of een geldboete van €20.500,-. Als je gebruik wilt maken van wifi van een ander, ga dan altijd op zoek naar een legale mogelijkheid.

Hebben je buren een open wifi-netwerk (zonder wachtwoord), dan kan je heel makkelijk op hun wifi zonder toestemming. Het kan ook zijn dat je telefoon automatisch verbindt met een onbeveiligde netwerk. Toch is het automatisch verbinden met een wifi-netwerk opzettelijk gedrag, want je kan automatisch inloggen uitzetten.

Daarnaast is het strafbaar als de eigenaar geen toestemming heeft gegeven. In de Memorie van Toelichting staat wel dat het voor de potentiële dader, degene die zonder toestemming gebruikmaakt van een wifi-netwerk, wel duidelijk moet zijn dat hij een regel gaat overtreden.

Er hoeft dus geen beveiliging op het netwerk te zitten, een netwerknaam zoals “Privé-netwerk” is voldoende. Degene die gebruik wil maken van dat netwerk, weet in dat geval dat de eigenaar niet wil dat jij, zonder zijn toestemming, inlogt op zijn netwerk.

Hoe deel je de kosten van een internetabonnement?

Niet alleen vanuit juridisch oogpunt is het verstandig om afspraken te maken. De belangrijkste reden om je internetabonnement te delen is de kostenbesparing. Je bespaart namelijk de helft, en daarmee tientallen euro’s per maand.

Maak dan wel goede afspraken met de buren. Wie betaalt bijvoorbeeld de factuur van de internetprovider, en op welke manier betaalt ieder zijn deel? Het makkelijkst hierbij is om de afspraken op papier te zetten. Met een overeenkomst kan je op een later moment bewijzen wat er is afgesproken.

Internet delen via wifi of een netwerkkabel?

Als je de wifi deelt met de buren, dan wil dat het internet snel genoeg is. Je kan zorgen voor sterke wifi-punten, of een kabel trekken.

Zorg dat de router een sterk wifi-signaal heeft. De standaard draadloze modem van je provider voldoet meestal niet als je het internet wilt verdelen. Test daarom eerst de snelheid met je standaard wifi-modem in beide huizen.

Je kunt altijd nog de wifi-modem van je provider vervangen door een betere router, met een sterker zendsignaal, of neem meerdere wifi-versterkers.

Een router verdeelt namelijk het internetverkeer naar alle aangesloten apparaten. Handig om te weten: heeft je modem wifi, dan zit er een router in. Een netwerkkabel steek je in je modem-router, en die trek je door naar de buren. Dit geeft betere prestaties dan wifi.

Alle aandachtspunten op rij

Denk je erover na om je internet te gaan delen met de buren? Dan zijn er enkele aandachtspunten die wij voor de zekerheid voor jouw op een rij zetten:

  • Maak goede afspraken over de betaling: Welke buur betaalt de factuur van de provider? En wat gebeurt er als de andere buur zijn deel niet betaalt? 
  • Gebruik een goede router of wifi-punten: Kies een router met een sterk zendsignaal, en die de internetsnelheid goed kan verdelen. Nog beter zijn meerdere wifi-punten plaatsen.
  • Kies een internetabonnement met minimaal 200 Mbps: Beide woningen hebben een betrouwbare verbinding nodig. Kies daarom minimaal 200 Mbps, maar het liefs meer richting de 500 Mbps.
  • Denk aan beveiliging: Je wilt dat alle gebruikers hun apparatuur en wachtwoord correct beveiligen en bijwerken. Bespreek samen hoe je de boel veilig kunt houden.
  • Misbruik van de verbinding: Sluit jij het internetabonnement af bij de provider, dan ben jij degene die verantwoordelijk is voor andere gebruikers. Maak hier afspraken over.

Is het delen van een internetverbinding de moeite waard?

Kijk vooral goed naar de voor- en nadelen. Besef dat je een afhankelijk creëert met je buren. Gaat er iets mis, dan komt er druk op jullie relatie. Maak sowieso goede afspraken over het opdelen, en het gebruik van de internetverbinding.

Ook wil je vastleggen hoe de betaling van de kosten verloopt. Als de afspraken door alle partijen goed worden nageleefd, dan is het prima mogelijk om zo je internetkosten te halveren. Met toestemming van de internetprovider uiteraard.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Jo

Fijne uitleg en het voorkomen van ongewenste consequentie.

Willster

Met 200 Mbit faciliteer je makkelijk 3 huishoudens, ca. 40 apparaten mits je gebruik maakt van betrouwbare apparatuur en bekabeling. Bandbreedtemanagement is gewenst om de gewenste verdeling te borgen.