De weg vinden, of even een restaurantje met goede reviews opzoeken met je smartphone? Tegenwoordig kun je bijna niet meer zonder internet, ook niet als we in het buitenland zijn.
Door Europese regelgeving kun je gelukkig je eigen databundel blijven gebruiken, maar buiten de EU/EER moet je nog altijd oppassen voor extra kosten.
Je eigen databundel binnen de EU
Binnen de EU en EER-landen zijn er geen extra kosten verbonden aan roaming. Dit komt door regulering van het Europese Parlement. In Europese lidstaten kun je door deze nieuwe regel binnen de EU gewoon internetten met je eigen databundel. Je betaalt dus geen extra roamingkosten, en je gebruikt gewoon je eigen databundel. Dit geldt ook voor EER-landen.
Extra kosten buiten de EU
Voor landen buiten de EU/EER zijn er wel andere tarieven. Opletten dus, want providers mogen dan namelijk zelf de datatarieven bepalen. Gelukkig zijn providers verplicht om je een bericht te sturen wanneer je ongeveer 80% van je datalimiet hebt verbruikt.
Voor internetten buiten de EU/EER geldt overigens een wettelijke datalimiet van € 60,50. Ga je over dit limiet heen, dan wordt je internetverbinding automatisch geblokkeerd om onverwachte kosten te voorkomen.
Niet alle landen in Europa zijn ook lid van de Europese Unie. Denk aan het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Uitzondering zijn landen die onder de EER vallen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Hier kun je wel gewoon tegen het thuistarief je databundel gebruiken.
Roaming aan- of uitzetten?
Ben je op reis in een ander land en wil je mobiele data gebruiken? Dan moet roaming ingeschakeld zijn. Je kunt het beste roaming uitzetten als je nog niet zeker weet of je naar een land reist waar je extra roamingkosten betaalt.
Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Roaming (dit verschilt per telefoon)
Onbeperkt internet in het buitenland
Heb je een abonnement in Nederland met onbeperkt internet? Dan gelden hier mogelijk andere regels voor in het buitenland, ook binnen de EU/EER. Zo kan het zijn dat je provider een limiet aan je dataverbruik stelt, of een maximale periode van 2 tot 4 maanden hanteert. Met een fair use policy willen mobiele providers voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt.
Lees dus goed de afspraken hierover bij je provider.
Buitenland databundels
Om hoge kosten te voorkomen voor je mobiele internetgebruik buiten de EU/EER, bieden providers buitenlandbundels. Ga je meer verbruiken dan deze bundel, dan betaal je weer het hogere tarief.
Ik geef je een aantal voorbeelden van deze speciale databundels:
- KPN: Databundel tot 50 GB
- T-Mobile: Databundel tot 5 GB
- Youfone: Geen buitenlandbundels mogelijk
- Vodafone: Bundel met 100 MB per dag
Ga bij je provider na wat de actuele kosten zijn van deze bundels. Bestel alleen een buitenlandbundel die je weer kunt uitzetten zodra je weer terug bent in Nederland.
Tips om je dataverbruik laag houden?
Niemand zit te wachten op een torenhoge telefoonrekening bij thuiskomst. Daarom deel ik enkele tips waarmee je je internetgebruik binnen de perken kunt houden:
- Een open deur, maar gebruik zoveel mogelijk internet via wifi. In veel landen hebben hotels en restaurants een eigen wifinetwerk.
- Zet voor de zekerheid de functie dataroaming op je telefoon uit. Schakel hem alleen in wanneer je even iets wilt opzoeken.
- Stel je apps in zodat je ze alleen kunt gebruiken wanneer je verbonden bent met wifi. Zet in het buitenland bijvoorbeeld alleen WhatsApp aan.
- Gebruik een datamanager als app op je telefoon om je dataverbruik te monitoren.
- Bij de meeste navigatieapps kun je kaarten downloaden, zodat je offline kunt navigeren.
- Stuur alleen foto's en video's via wifi, want dit kost je veel data.
Tip: Ga je naar een land buiten de EU/EER, overweeg dan een lokale prepaid-simkaart. Daarmee kun je internetten tegen goedkopere lokale tarieven.
0 reacties op dit artikel