Draadloos internet is handig, maar ook gevoelig voor verstoringen. Het signaal wordt door de lucht verzonden, waardoor er veel dingen in de weg kunnen zitten. Wifi werkt dan ook het beste in een open ruimte, maar een woning heeft veel obstakels en stoorzenders die het bereik verkleinen. Hieronder leggen we uit wat je eraan kunt doen.
1. Zorg dat je apparaten up-to-date zijn
Je internetverbinding blijft sneller en stabieler door je apparatuur up-to-date te houden. Dat geldt niet alleen voor je modem of router, maar ook voor alle verbonden apparaten. Werk daarom de firmware en drivers van je apparatuur regelmatig bij. Naast bugfixes en beveiligingspatches kunnen updates namelijk ook zorgen voor betere wifi-prestaties. Het modem van je provider ontvangt 's nachts automatisch updates wanneer het nodig is. Hier hoef je dus zelf niets voor te doen. Zet het modem om die reden nooit 's nachts uit.
2. Verbeter de plek van je modem
Voor een goede reikwijdte van je wifi is een centrale plek voor het modem belangrijk. Zet je modem liever niet op de grond of in een kast, maar plaats deze zo hoog mogelijk. Probeer verschillende plekken uit om te kijken wat het beste bereik oplevert. Lukt het je niet om het modem buiten de meterkast te plaatsen, vraag dan je provider om hulp. Vaak mag het modem niet verder dan 1.5 meter van het hoofdaansluitpunt geplaatst worden. Veel mensen kiezen daarom voor het plaatsen van meerdere wifi-punten in huis.
3. Verminder stoorzenders en obstakels
De grootste stoorzenders van je wifi zijn veelal de plafonds, muren en meubels. Daarnaast kunnen apparaten zoals magnetrons, televisies, babyfoons, draadloze deurbellen en andere wifi-netwerken het signaal verstoren. Houd obstakels en elektrische apparaten daarom zo ver mogelijk uit de buurt van al je wifi-punten. Vooral materialen zoals metaal en beton houden het signaal tegen. De 5G-frequentie heeft hier het meeste last van.
Plaats wifi-punten niet in hoeken, maar in het midden van een kamer, en maak de bevestiging pas definitief als je tevreden bent over de verdeling van het signaal in huis.
4. Verbeter wifi instellingen
Je router gebruikt tot drie frequenties. De meeste apparaten gebruiken de frequentie 2.4 Ghz. Gebruik voor apparaten die een hogere snelheid nodig hebben, de 5 GHz en 6 GHz frequenties, die zijn minder druk en hebben daarom minder last van verstoringen. Houd er rekening mee deze frequenties minder bereik hebben. Nieuwere routers bieden band steering, een functie die je apparaat automatisch switcht naar de beste frequentie. Het kan bij prestatieproblemen nog steeds nuttig zijn deze zelf na te lopen.
Stel je wifi-netwerk in op een minder druk kanaal, want je buren kunnen een overlappend kanaal gebruiken dat kan interfereren. Kanaal 1, 6 of 11 overlappen elkaar het minst, probeer die dus als eerste. Met tools zoals NetSpot en inSSIDer kun je nauwkeuriger te werk gaan. Hiermee ontdek je plekken in huis met een slechte dekking, zogenaamde "dead zones".
Tip: Met de tool Fing kun je prachtig je wifi-omgeving in kaart brengen. Je ziet al snel welke kanalen je het beste kan kiezen.
5. Upgrade je router
Een andere router kopen is meestal niet de oplossing voor meer bereik in huis. Het is alleen aan te raden voor kleine woningen met hooguit twee verdiepingen. Het modem van je provider staat meestal in je meterkast, wat een slechte plek is, en dan maakt een nieuwe router niet enorm veel verschil. Het kan zinvol zijn wanneer je router sterk verouderd, maar dan kun je beter een upgrade aanvragen bij je internetprovider.
6. Vervang oude apparatuur
Gebruik je een oudere computer, dan kan het zinvol zijn om de netwerkadapters te vervangen. Gaat het om oudere mobiele apparaten zoals een laptop, dan kan het zijn dat deze niet werken met de nieuwste netwerktechnologieën. Nieuwe laptops en smartphone hebben vaak betere antennes en hardware die werken met de nieuwste wifi-standaarden zodat ze betere prestaties kunnen leveren.
7. Plaats meer wifi-punten
Veel mensen hebben last van een zwak signaal op zolder of in de tuin. Om dit op te lossen, zul je meer wifi-punten aan je thuisnetwerk moeten toevoegen om het bereik te vergroten. Dit kan met de volgende wifi-versterkers:
- Gebruik mesh-wifi: een mesh wifi systeem gebruikt hubs die met een router verbonden zijn om samen te werken. Zo wordt het signaal sterker dan met een enkele repeater. Dit systeem heeft onze voorkeur voor een geheel draadloze oplossing.
- Gebruik powerline adapters: deze versterkers maken een netwerk aan via je stopcontacten in huis. Ze zijn een prima alternatief voor een bekabeld netwerk, maar de prestaties kunnen wel wisselvallig zijn, afhankelijk van je stroomnetwerk in huis.
- Plaats access points op elke verdieping: het beste draadloze bereik krijg je met bekabelde access points. Je sluit deze aan met een netwerkkabel op je router om zo een extra draadloos toegangspunt te maken. Access points met PoE (Power over Ethernet) zijn hiervoor handig omdat de elektriciteit dan ook via de netwerkkabel gaat.
Van alle wifi-versterkers raden we de simpele repeaters niet aan, deze kunnen je internetsnelheid halveren en bieden maar een beperkt extra bereik.
8. Stap over naar een andere provider
Er zijn nog andere oorzaken voor traag internet in huis. Zo kan het liggen aan de snelheid van je internetabonnement of het verkeerd gebruik van netwerkapparatuur. Bel daarom eens je provider zodat deze op afstand kan meekijken. Mochten ze de problemen niet op afstand kunnen oplossen, dan kunnen ze eventueel een nieuwe wifi-modem opsturen.
Alles geprobeerd, maar nog steeds niet tevreden over je wifi-snelheid? Dan is het misschien een goed moment om over te stappen naar een ander abonnement met wifi. Soms heb je simpelweg een snellere internetverbinding of een provider met een degelijke wifi-service nodig als oplossing voor je slechte wifi.
0 reacties op dit artikel