Wat is digitale tv en hoe werkt het?

Bij digitale tv wordt het televisiesignaal op een compacte manier verstuurd, waardoor je meer zenders kunt ontvangen met een betere beeldkwaliteit.

De officiële naam van digitale televisie is Digital Video Broadcasting, met als afkorting DVB.

Man kijkt televisie

Hoe werkt digitaal tv kijken?

Digitale-tv gebruikt de techniek Digital Video Broadcasting (DVB), en werkt met pixels in plaats van beeldlijnen. Het geluid- en beeldsignaal wordt omgezet in bits, en is daarom compacter.

Doordat de signalen kleiner worden gemaakt, kan er meer beeld en geluid door dezelfde kabel verstuurd worden. Zo blijft er meer ruimte over voor een hogere beeldresolutie. Ook is er minder ruis, dus minder signaalverlies. Je tv-decoder thuis zet de ingepakte bits weer om naar beeld en geluid, geschikt voor je toestel.

Het kleiner maken van data heet compressie. Je kunt het vergelijken met het vervoeren van kasten in een vrachtwagen. Maak je eerst een bouwpakket van deze kasten, dan passen er meer kasten in.

Bij digitale televisie kun je door deze compressie, zes tot acht keer méér televisiekanalen ontvangen in dezelfde bandbreedte.

Pluspunten van digitale tv:

  • Beter beeld en geluid
  • Interactieve-tv
  • Meer zenders
  • Minder storing

Minpunten:

  • Voor iedere extra televisie heb je een decoder nodig om het digitale signaal om te zetten.
  • Gebruik je geen decoder en heeft je provider een tv-app? Dan heb je een toestel of mediaspeler nodig met een internetverbinding waar je deze tv-app op kunt installeren.

Wat is het verschil met analoge televisie

Analoge tv werkt met een oude televisietechnologie, die analoge signalen gebruikt om beeld en geluid over te brengen. Digitale tv daarentegen, verpakt het signaal eerst in kleine digitale pakketjes. Digitale tv kan zo veel meer kwaliteit verzenden dan analoge tv.

Met digitale tv is er dus meer ruimte voor extra mogelijkheden. Zo heb je niet alleen de keuze uit een veel groter zenderaanbod, je kunt ook interactieve-tv gebruiken. Denk aan programma gemist, films on demand en een tv-gids.

Het is niet zo dat je nog een keuze hebt tussen analoog en digitaal. Alle providers zijn namelijk gestopt met het aanbieden van analoge tv.

Op welke manieren kan je digitale tv ontvangen?

Digitaal televisie kijken heeft dus vele voordelen. Maar hoe komt het digitale televisiesignaal uiteindelijk op jouw televisie? Dat kan op veel verschillende manieren. In Nederland kan dat via de kabel, de ether, internet en de satelliet.

  • Glasvezel en DSL (IPTV): Het televisiesignaal wordt via glasvezelinternet verstuurd en ontvangen. Het signaal komt dan in je woning via de telefoonlijn van koper of een glasvezelkabel. Een nadeel van IPTV is dat je afhankelijk bent van een internetverbinding. Heb je geen internet meer, dan kan ook geen televisie meer kijken.
  • Kabel-tv (DVB-C): Het televisiesignaal wordt verstuurd via coax. De meeste televisies hebben een ingebouwde decoder voor digitale tv via de kabel. Veel woningen zijn al aangesloten op coax wat een voordeel is. Kabel-tv is alleen wel gevoeliger voor storingen.
  • Satelliet-tv (DVB-S): Je kunt digitale televisie ontvangen via de satelliet. Om contact te kunnen maken met de satelliet, heb je een schotel nodig. Meestal moet je ook een losse decoder kopen, omdat er weinig televisies zijn met een ingebouwde DVB-S ontvanger. Je kunt zenders van over de hele wereld ontvangen via de schotel. Het nadeel is uiteraard de aanschaf van de schotel, en de installatie aan je woning.
  • Ether (DVB-T): Het digitale televisiesignaal kan ook door de lucht (de ether) verzonden worden. Voor digitale televisie via de ether (DVB-T2) heb je een antenne nodig. Veel moderne televisies ondersteunen DVB-T2. Je bent met deze techniek niet afhankelijk van een kabel of locatie. Helaas is het zenderaanbod is wel een stuk beperkter via de lucht. Ook is de kans groter op slecht beeld.

Wat heb je nodig voor digitale tv?

Verreweg de meeste televisies van de afgelopen 15 jaar hebben een HDMI-aansluiting om een decoder aan te sluiten. Heb je een oude tv met alleen een SCART-aansluiting? Dan bieden vele decoders geen ondersteuning meer.

Koop dan een HDMI naar SCART omvormer om het digitale signaal om te zetten naar een analoog SCART signaal. Sluit daarna eenvoudig je oudere televisie met SCART-ingang aan met deze converter.

Digitale tv ontvanger
Een tv-ontvanger vertaalt het televisiesignaal van je provider naar beeld en geluid.

We geven je alle punten die nodig zijn:

  • HDMI- of SCART-kabels. Voor het beste beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Oudere televisies gebruiken nog een SCART-aansluiting. Tegenwoordig is HDMI-aansluiting de standaard, met ondersteuning voor de hoogste resolutie beelden.
  • Geschikte televisie. Je hebt een televisie nodig met een HDMI- of SCART-aansluiting, of ingebouwde decoder. Tegenwoordig heeft elke televisie deze aansluitingen. Providers leveren steeds meer HD en 4K-zenders in hun pakketten. Een moderne televisie is om die reden zeker aan te raden.
  • Ingebouwde of losse decoder. Deze krijg je van je provider bij het afsluiten van een tv-abonnement. Wil je meerdere televisies aansluiten, dan bestel je een extra decoder of CI+ module. Zit er al een decoder in je televisie, dan heb je alleen een Conditional Acces Module (CAM) nodig waar je een smartcard insteekt.
  • Tv-app: Sommige providers hebben een tv-app die je kan installeren. Dan heb je geen extra apparatuur nodig. Nadeel is dat de hoogste resolutie niet haalbaar is. Meestal is de interface ook minder snel.
  • Schotelantenne: Uiteraard alleen wanneer je kiest voor een abonnement via de satelliet. Je kunt deze via de provider meebestellen, of zelf kopen via een webwinkel die hierin is gespecialiseerd.
  • Smartcard. Bij een aantal providers ontvang je een smartcard, dat is een insteekkaart met een chip. Met dat kaartje kan je tv-ontvanger aflezen welke zenders je mag kijken.
  • Een tv-abonnement. Vaak zit dit al bij je internetabonnement. Een los tv-abonnement is alleen verkrijgbaar bij een beperkt aantal aanbieders.

Waar bestel je een digitale tv abonnement?

Wat voor jou de beste digitale tv-aanbieder is hangt af van de providers die actief zijn op je adres. Het is verstandig om allereerst na te gaan wie er in je regio actief is. Dat kan met onze internet postcodechecker.

De grootste aanbieders voor internet en tv zijn Ziggo en KPN. Ook zijn er kleinere aanbieders die regiogebonden hun diensten aanbieden.

TV-only abonnement

Wil je een los tv-abonnement, dan is er helaas weinig aanbod om uit te kiezen. Je kan voor een tv-only abonnement terecht bij KPN met Digitenne, maar erg voordelig vinden we dat niet. De kwaliteit van het beeld met een antenne is onbetrouwbaar.

Bij Ziggo is een tv-abonnement buitengewoon duur wanneer je het vergelijkt met een compleet pakket inclusief internet. Een tv-only abonnement is daarom niet aan te raden. Wil je niet teveel betalen, neem dan een combinatie met een internetabonnement.

Een beter alternatief is televisie kijken via internet, dat gewoon via je browser of een app. Een voorbeeld is de NLZIET-app, met tientallen Nederlandse zenders. Daar betaal je een stuk minder voor. Je mist alleen de buitenlandse zenders.

Een andere app is die van Canal Digitaal. Die is iets goedkoper is dan Digitenne, met ook nog eens veel meer zenders en interactieve diensten.

Het voordeel van een tv-app is dat je televisie kunt kijken zonder kabels. Je hebt dan alleen een internetverbinding en een apparaat met wifi nodig.

Tv-abonnementen vergelijken: waar let je op?

Bij elke internetprovider in Nederland bestel je digitale tv. Maar welke aanbieder kun je het beste kiezen? Na het checken van je adres weet je welke internetproviders beschikbaar zijn. Je kunt daarna de verschillende tv en internet aanbieders vergelijken.

Vergelijk de volgende zaken bij het kiezen van een abonnement met digitale tv:

  • Standaard aantal zenders: Vanuit het basispakket ontvang je altijd een bepaald aantal zenders. Deze aantallen zijn bij elke provider weer anders. Vind je beeldkwaliteit belangrijk, let dan op hoeveel zenders er worden aangeboden in HD of in 4K.
  • Extra televisies aansluiten: Check per provider hoeveel televisies je kunt aansluiten en wat de extra kosten zijn. Let ook op de manier hoe je een extra televisie moet aansluiten, en of dit werkt met jouw thuissituatie.
  • Extra zenderpakketten: Met extra zenderpakketten kun je het aantal zenders uitbreiden. Zo kan je bijvoorbeeld extra sport, of filmzenders toevoegen. Deze aanvullende zenderpakketten kan je maandelijks wijzigen.
  • Maandelijkse kosten: Het zal je niet verbazen dat de kosten voor een tv-abonnement per provider verschilt. Een aanbieding is natuurlijk leuk, maar meestal ga je na 6 maanden meer betalen voor je abonnement. Let dus goed op wat je uiteindelijk per maand gaat betalen.
  • Opties bij interactieve televisie: Met interactieve televisie kan je bijvoorbeeld programma’s op pauze zetten en terugkijken, zodra het jou uitkomt. Deze opties zijn niet bij elke provider hetzelfde.

Kan je gratis digitale tv kijken zonder abonnement?

Jazeker, je kan ook zonder abonnement digitaal televisie kijken. Sinds 2019 kun je zelfs gratis NPO1, NPO2, NPO3 en regionale zenders in Full HD ontvangen. Deze zenders worden free-to-air (FTA) uitgezonden, dat betekent dat er geen beveiliging is. Het is dus volledig gratis en legaal.

Wat zijn de mogelijkheiden om kosteloos televisieprogramma's te kijken?

  • DVB-T2 ontvanger (HEVC/H.265): Dat is een kastje voor mensen die Free-to air willen kijken op een televisietoestel. Er zijn ook televisies te koop met een DVB-T2 ontvanger ingebouwd.
  • Via de schotel: Een groot voordeel is dat je ook de gratis buitenlandse zenders kan kijken, naast de gratis Nederlandse kanalen.
  • NPO Start: Een gratis dienst van de Nederlandse Publieke Omroep waar je uitzendingen kan terugkijken. Maar ook livestreams van alle tv- en radiozenders van de NPO. Ga hiervoor naar de website van de NPO of kijk via de NPO-app.
  • KIJK: Ook SBS heeft een app om televisieprogramma's gratis terug te kijken. Met de KIJK app kun je ook kosteloos naar een selectie uitzendingen kijken.

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

J. V.

Zeer uitgebreide uiteenzetting! Heel veel wijzer geworden! TV online is mijn keuze!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend