De definitie van downloadsnelheid is: de snelheid waarmee een apparaat gegevens van het internet kan ophalen. Als je een website bezoekt, dan ben je al aan het downloaden. Je haalt de gegevens van die site namelijk binnen op je apparaat.
De downloadsnelheid bepaalt hoe snel het ophalen van informatie gaat. Internetproviders drukken downloadsnelheid uit in megabit per seconde (Mbps) of gigabit per seconde (Gbps). Gebruik onze tool voor het omrekenen van Mbps naar Gbps.
Waarom is downloadsnelheid belangrijk?
Internetproviders investeren veel geld en tijd in het vergroten van de downloadsnelheid. Logisch, want mensen downloaden nu eenmaal meer van het internet dan ze uploaden.
Sterker nog, als je het internet gebruikt, ben je eigenlijk voortdurend aan het downloaden. Of je nu van de ene pagina naar de andere pagina surft, filmpjes op YouTube bekijkt, of muziek luistert via een stream: je bent de hele tijd aan het downloaden.
Heb je een te lage downloadsnelheid, dan kun je veel van deze dingen niet doen zonder haperingen, of met veel geduld. Vooral het streamen van hoge kwaliteit video’s vergt goede downloadsnelheden. Maar ook het downloaden van grote bestanden.
Lees hoe je jouw internetsnelheid kunt verbeteren.
Downloaden in de praktijk
Wat betekent die downloadsnelheid in de praktijk? Om die vraag te beantwoorden, leggen we eerst uit wat megabits zijn. Je hebt vast gehoord van bits en bytes. Een bit is een eentje of een nulletje, 8 bits vormen een byte.
De grootte van bestanden en van opslagmedia wordt uitgedrukt in bytes, terwijl internetsnelheden worden uitgedrukt in bits. Bij internetsnelheden gaat het meestal om megabits, met andere woorden 1 miljoen bits. 8 miljoen bits zijn dus 1 megabyte (MB).
Heb je een snelheid van 20 megabit per seconde, dan kun je 2,5 MB per seconde downloaden (2,5 Mbps). Een gemiddeld YouTube-filmpje is 80 MB. Als de downloadsnelheid van je internetprovider 40 megabit per seconde is, kost het je dus 16 seconden om het filmpje te laden.
Mb, Mbps, of Mbit?
Ben je op zoek naar een geschikt internetabonnement, dan kom je verschillende afkortingen voor downloadsnelheid tegen. Zo heeft een provider het over het aantal Mbit, terwijl de ander adverteert met de afkorting Mb.
En dan kun je ook nog de afkorting Mbps tegenkomen. Gelukkig staan al deze afkortingen gewoon voor megabit per seconde.
Waarom is mijn downloadsnelheid lager dan beloofd?
Internetproviders beloven meestal downloadsnelheden tot bijvoorbeeld 100 Mbps of 500 Mbps. Maar als je dan thuis je internetsnelheid meet, dan haal je misschien de beloofde internetsnelheid niet.
Je downloadsnelheid niet halen kan meerdere oorzaken hebben:
- De drukte op het internet
- De connectiesnelheid van je internetprovider
- Van welke server of computer je aan het downloaden bent
Bij DSL speelt ook nog mee dat internetsnelheid afhankelijk is van de afstand tussen je huis en de telefooncentrale. Hoe verder je van die centrale af zit, hoe trager je internet. Bij kabel en glasvezel internet zit de snelheid dicht bij het beloofde getal.
Leuk weetje: in Nederland is de gemiddelde downloadsnelheid zo’n 100 Mbps. Dat is hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 84 Mbps per seconde. Met de uitrol van glasvezel, zal het de komende jaren flink opgeschroefd worden.
Lees hier hoe je erachter komt welke internetsnelheid je nodig hebt voor thuis.
Wat is het verschil tussen uploaden en downloaden?
Naast downloadsnelheid hebben internetaanbieders het ook over de uploadsnelheid. Uploaden doe je wanneer je zelf informatie verstuurt naar het internet. Downloaden is dus het tegengestelde van uploaden.
Bijvoorbeeld het sturen van een mailtje is uploaden. Maar het kan ook gaan om bestanden die je verstuurt, zoals een foto met iemand delen. Uploaden wordt steeds belangrijker, let hier dus ook op bij het uitzoeken van een nieuw internetabonnement.
1 reactie op dit artikel
Ewout Onderwater