Het internet is meer dan alleen het World Wide Web. Nog voordat er een browser was om webpagina's te bekijken, was er Usenet: een ontmoetingsplaats op servers waar informatie kan worden uitgewisseld. Het netwerk wordt tot op de dag van vandaag draaiende gehouden door gepassioneerde gebruikers.
Usenet is niet zomaar een netwerk, het is een van de oudste uit zijn soort. In 1979 kwamen Tom Truscott en Jim Ellis met het idee voor nieuwsgroepen. Dat is 10 jaar voor de uitvinding van het World Wide Web, en het internet zoals we dat nu kennen.
Al vrij snel groeide nieuwsgroepen uit tot een populaire communicatievorm onder de eerste internetgebruikers.
Wat is Usenet precies?
Usenet is een netwerk waarop gebruikers bestanden en teksten kunnen uitwisselen. Dit gebeurt in zogenaamde nieuwsgroepen. Een nieuwsgroep werkt ongeveer zoals een forum. Elke nieuwsgroep heeft een uniek onderwerp waar gebruikers over kunnen discussiëren.
Vroeger was het dé plek om te praten over van alles. Met duizenden nieuwsgroepen zat er voor iedereen wel een onderwerp bij.
Het gebruik verschoof steeds meer naar bestanden delen in binaries nieuwsgroepen. Digitale bestanden worden binaire bestanden genoemd, en die zijn opgeslagen in de binaire nieuwsgroepen op Usenet.
De werking van een Usenet-server
Usenet is een gedecentraliseerd netwerk. Dat betekent dat er niet 1 grote server is waar alle gebruikers op inloggen. In plaats daarvan bestaan nieuwsgroepen uit een enorm, wereldwijd netwerk van servers die allemaal samenwerken. Usenet is dan ook niet aangesloten op het World Wide Web. Toegang gaat dus niet via een browser.
Een netwerk waarin gelijkwaardige servers met elkaar samenwerken, noemen we een peer-to-peer netwerk. Het grote voordeel van een peer-to-peer netwerk, is dat de kans dat het netwerk faalt een stuk kleiner is. Wanneer er een ‘peer’ uitvalt, zijn er nog duizenden anderen die het netwerk werkzaam houden.
Hoe gebruik je nieuwsgroepen?
Zoals we eerder al zeiden is Usenet een losstaand netwerk. Om toegang te krijgen tot dat netwerk zul je daarom eerst speciale software moeten installeren. Daarnaast zijn de bestanden op de server beschikbaar voor een korte periode. Ook kunnen bijvoorbeeld films die je download beschadigd zijn of een virus bevatten.
Een groot nadeel van Usenet is het gebrek aan moderatie. Moderatie zie je wel terug op forums, die alle topics op die manier "schoon" houden.
Wat heb je nodig om te starten met nieuwsgroepen?
- Newsreader: Een Newsreader is een programma dat je nodig hebt om nieuwsgroepen te gebruiken. Een newsreader geeft je toegang to de content op Usenet.
- Usenet provider: Alleen een newsreader is niet genoeg. De newsreader wordt gebruikt om te verbinden met een zogenaamde NNTP-server. Dit is het protocol waar Usenet op draait. Steeds minder internetproviders bieden een NNTP-server aan. Je kunt dan op zoek gaan naar een gespecialiseerde Usenet provider. Het gebruik is meestal niet gratis.
- Usenet abonnement: Je zult ook een abonnement moeten kiezen waar kosten aan verbonden zijn. Welke abonnementen er zijn, verschilt uiteraard per aanbieder. Een provider biedt meerdere abonnementen aan die verschillen in snelheid, of het aantal verbindingen dat je kunt maken.
Snelheid van de aanbieders
Elke aanbieder is weer anders, daarom is het slim om meerdere Usenet providers met elkaar te vergelijken. Alle aanbieders hebben voor- en nadelen. Zo kan de ene een hogere snelheid hebben, terwijl de andere goedkoper is. Let ook op de aanwezigheid van een downloadlimiet.
Zeker wanneer je gebruikmaakt van de NNTP-server van je eigen provider, is de snelheid belangrijk. Probeer eerst een nieuwsserver met een gratis testaccount om de snelheid te controleren.
Nieuwsgroepen worden vaak gebruikt om films en series te downloaden. Maar let wel op dat illegale content downloaden strafbaar is.
0 reacties op dit artikel