Van je provider krijg je een draadloos modem bij je abonnement voor internet thuis. Helaas krijg je met het modem niet op elke verdieping goed signaal. De oplossing is meerdere wifi-punten in huis voor een beter bereik.
Hoe werkt een access point met wifi?
Een access point is een netwerkapparaat, waarmee je een wifiverbinding kunt maken voor internettoegang. Een access point stuurt een draadloos signaal naar je computer, smartphone of ander apparaat, en weer terug.
Op het modem van je internetprovider zit een wifi-accesspoint ingebouwd. Het signaal is alleen niet sterk genoeg voor meerdere verdiepingen. Dikke muren, andere netwerken en een grote afstand zitten wifi helaas in de weg. Daarom zijn extra access points in huis aan te raden.
Een acces point sluit je aan op je modem-router of switch met een netwerkkabel. Het apparaatje plaats je daarna bijvoorbeeld op zolder voor internettoegang via wifi. Een bekabeld thuisnetwerk is dan wel nodig.
Voordelen en nadelen van bekabelde wifi-punten
Je verliest geen internetsnelheid onderweg met een bekabelde acces point. Nog een groot voordeel: het is een goedkope oplossing voor het uitbreiden van je wifi-netwerk.
Een nadeel is dat je door je woning een kabelnetwerk nodig hebt. Achteraf kabels trekken is niet altijd eenvoudig.
Tegenwoordig worden de toegangspunten steeds slimmer. Ze kunnen samenwerken en automatisch overschakelen naar het beste wifi-punt in huis. Dit zijn slimme functies die je eerder alleen bij Mesh-netwerken zag.
Om alle voordelen en nadelen in kaart te brengen maken we een vergelijking met wifi-versterkers, deze zijn compleet draadloos.
Access point vs. wifi-repeater
Een access point verschilt op veel punten van een wifi-repeater. Een wifi-repeater is draadloos, terwijl een access point een bekabeld wifi-punt is. Dat maakt het een betere oplossing dan zelfs de beste wifi-versterkers.
Bij een repeater gaat onderweg veel internetsnelheid verloren, omdat het signaal door de lucht moet reizen. Ook moet een repeater tegelijk zenden en ontvangen. Bij een access point heb je daar geen last van, en heb je altijd snelle informatieoverdracht.
Access point vs. mesh-netwerk
Naast een access point kun je ook kiezen voor een mesh-netwerk. Handig hieraan is dat je geen kabels hoeft te trekken. Een mesh-netwerk werkt een stuk beter dan standaard wifi-versterkers, omdat alle repeaters slim met elkaar samenwerken.
Een access point minder gevoelig voor storingen, omdat elk punt is aangesloten met een aparte netwerkkabel. Ook zorgen ze voor de hoogste internetsnelheid via een kabel. Een bekabeld wifi-netwerk blijft dan ook nog steeds de beste optie.
Wat past het beste bij jou?
Conclusie: het modem van je provider of een losse wifi-router is niet ideaal om elke verdieping van je woning van wifi te voorzien. Voor een compleet draadloos systeem is een mesh-netwerk geschikt, maar erg duur en minder stabiel.
Kun je thuis netwerkkabels aanleggen, dan is het installeren van access points de beste oplossing voor wifi in huis. Het is goedkoper en het signaal is beter.
Combineer je ze met PoE , dan heb je geen stroomadapters meer nodig. PoE gebruikt stroom via het netwerk. Zonder stopcontacten dus.
Heb je nog een oude router liggen, dan kun je die als acces point installeren wanneer die niet te oud is. Met een WiFi-4 router (802.11n) zou je prima je draadloze netwerk kunnen uitbreiden.
Heb je geen netwerkkabels door je woning lopen, dan zijn er nog powerline adapters. Zeer vergelijkbaar, alleen zijn dit hubs die het stroomnetwerk gebruiken. Dat koperdraden prima geschikt zijn voor internet, dat bewijst het oude DSL-netwerk wat gebruikt maakt van koper.
1 reactie op dit artikel
Tis