Wat is het internet en hoe werkt het?

Het world wide web, of het internet, is een wereldwijd computernetwerk. Hiermee kan iedereen met een internetverbinding informatie delen en toegang krijgen tot websites, e-mail en online bestanden. Maar hoe werkt het internet nu precies?

World Wide Web

Wat is het internet?

Het woord "internet" is de afkorting van interconnected networks, ook wel ‘verbonden netwerken’. Het internet een wereldwijd openbaar netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen mensen wereldwijd met elkaar informatie uitwisselen.

Het internet kun je vergelijken met een spinnenweb van kabels om de aarde heen waarop allerlei gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Met dit wereldwijde netwerk biedt het internet ontzettend veel mogelijkheden, zoals e-mailen, websites bezoeken, spelletjes spelen, online video’s bekijken en nog veel meer!

Cijfers over het internet:

  • Er zijn 1,83 miljard websites op het internet
  • Het internet heeft 5.4 miljard gebruikers
  • Gemiddeld gebruiken mensen 7 uur het internet

Hoe is het internet ontstaan?

De geschiedenis van het ontstaan van internet start in het jaar 1957. In dat jaar werd de Spoetnik door de Sovjet Unie (Rusland) gelanceerd. Dit werd gedaan om de Amerikanen duidelijk te maken dat ze niet zo machtig waren zoals zij zelf dachten.

Hierop besloten de Amerikanen om een onderzoeksbureau op te richten dat nieuwe technologie moest ontwikkelen, voor bijvoorbeeld veilige communicatie. Hiervoor werd het computernetwerk bedacht, dat niet kon worden afgeluisterd door de vijand.

In 1969 was er voor het eerst een kleine vorm en eerste versie van internet, waarbij twee universiteiten aan elkaar werden verbonden. Dit Amerikaanse netwerk wordt ook wel ‘ARPANET’ genoemd. Later, in 1982, werd het internet uitgebreid naar de manier waarop we het nu kennen.

Pas in de jaren ‘90 werd internet door het grote publiek in de hele wereld ontdekt en gingen veel mensen er gebruik van maken. Vanaf toen werd het woord ‘internet’ gebruikt om het wereldwijde web te benoemen.

Hoe werkt het internet?

Internetten wordt ook wel ‘surfen’ genoemd. Om te kunnen surfen op het internet heb je een vaste of mobiele internetverbinding nodig. Een internetverbinding legt het contact tussen het internet en je apparaat via een internetprovider.

Naast je computer en een provider zijn er servers, kabels, modems, switches, routers, en software nodig om het internet te kunnen laten werken.

Voor internet thuis heb je een betaalde internetabonnement bij een ISP nodig die je internettoegang verleent met een modem. Het modem maakt dan een internetverbinding via een kabel van koper, coax of glasvezel.

Er zijn ook plekken waar je gratis kunt internetten via een wifi-hotspot, op plekken zoals bibliotheken, restaurants en zelfs in de trein.

Het World Wide Web (www)

Het "world wide web" is wat je gebruikt als je gaat surfen of internetten. Het bestaat uit documenten (websites) die staan op servers over de hele wereld, en zijn met hyperlinks met elkaar zijn verbonden. Zo "surf" je van website naar website via links op pagina's.

Het internetten werkt grofweg volgens dit stappenplan:

  1. Je klikt op een link of typt een websiteadres in.
  2. De webbrowser verwijst je door naar de juiste DNS-server,
  3. Je ontvangt de website in de vorm van losse code in kleine pakketjes.
  4. Deze pakketjes code worden samengevoegd door je browser, waardoor je een complete website ziet.
Het internet uitgelegd in 1994

De ruggengraat van het internet

Het internet blijft goed werken door zogeheten backbones. Dit is het centrale netwerk van het internet en verbind alle continenten met glasvezelkabels op de bodem van oceaan.

Glasvezelkabels kunnen over grote afstanden razendsnel informatie versturen via lichtsignalen met een snelheid van 200.000 per seconde.

Verschillende bedrijven zijn verantwoordelijk voor de vele glasvezelkabels en knooppunten die bestaan uit computer, netwerkapparatuur en servers.

Deze internetknooppunten regelen het verkeer van alle aangesloten verbindingen. Internetprovider kunnen via deze knooppunten al hun klanten aansluiten op het internet.

Het belangrijkste internetknooppunt in Nederland is de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Dit bedrijf regelt het internetverkeer met andere knooppunten in het buitenland en het verkeer voor Nederlandse internetproviders.

Onderzeese glasvezelkabels
Onderzeese glasvezelkabels transporteren het internetverkeer tussen alle continenten

Servers en hosting

Servers die verbonden zijn met het internet maken het mogelijk om internetdiensten aan te bieden aan bedrijven en consumenten.

Servers zijn computers toegankelijk zijn voor andere gebruikers. Zo zijn er hostingproviders die servers aanbieden waarop je een website kunt plaatsen, dit noem je hosting.

Een ander voorbeeld zijn File servers, ook wel dataservers. Dit zijn computers die je kunt verbinden met het internet waarop je bestanden kunt delen, zoals back-ups of foto's.

Regels en afspraken

Om alle computers over de hele wereld met elkaar te verbinden zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Dit zijn Internetprotocollen en bepalen hoe computers met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen op het internet.

Er zijn vier belangrijke Internetprotocollen die op het internet worden gebruikt:

  • TCP/IP: Om gegevens uit te wisselen tussen computers op het internet wordt TCP/IP gebruikt. Dit protocol deelt informatie op in kleine pakketten die los worden verzonden.
  • HTTP: Dit protocol maakt een verbinding mogelijk tussen webservers en browsers. Als je een website bezoekt, dan haalt je webbrowser een website op via HTTP van een server.
  • FTP: Om bestanden uit te wisselen tussen computers op het internet wordt FTP gebruikt. Als je een foto voor je website upload, dan wordt FTP gebruikt als protocol.
  • SMTP: Voor het verzenden en ontvangen van e-mails wordt SMTP gebruikt. Als je een e-mail verstuurt, dan wordt deze verzonden via het protocol SMTP.

Alle apparaten op het internet hebben een unieke naam dat bestaat uit een reeks getallen en soms ook letters. Zo kunnen ze met elkaar "praten". Het protocol met de naam Domain Name System (DNS) wordt gebruikt om IP-adressen te vertalen naar domeinnamen.

Door deze vertaalslag bezoek je een website in je browser door een domeinnaam in te voeren in plaats van een IP-adres.

Wat zijn de voor- en nadelen van internet?

Het internet heeft ontzettend veel voordelen en heeft het leven van veel mensen een stuk aangenamer gemaakt.

Voordelen van het internet zijn:

  • Het internet is een eindeloze bron van informatie.
  • Het internet is gratis en werkt eenvoudig.
  • Je kunt gemakkelijk contact houden met vrienden en familie, ook al zijn ze fysiek niet in de buurt.
  • Het is een leuke tijdsbesteding, je kunt bijvoorbeeld video’s kijken, spelletjes spelen of artikelen lezen.
  • Je blijft op de hoogte van het nieuws, maar ook van wat andere mensen doen.
  • Je kunt alles bestellen via het internet, waardoor een bezoekje aan de winkel geen noodzaak meer is.
  • Je kunt een hoop tijd besparen door het gebruik van internet.

Er zijn echter ook nadelen van het internet

  • Gedeelde informatie op het internet is vaak moeilijk om weer verwijderd te krijgen.
  • Er vindt veel deling van ongewenste informatie plaats, bijvoorbeeld handleidingen voor het maken van explosieven.
  • Er vindt bovendien veel desinformatie plaats. Dit is misleidende, niet kloppende informatie om mensen (vaak politiek) te beïnvloeden.
  • Social media gebruikers geven een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Zo delen mensen vooral de leuke en mooie dingen, dat kan zelf verslavend werken.
  • Persoonlijke gegevens zijn vaak slecht beveiligd en worden via datalekken voor onbevoegden beschikbaar. Dit heeft gevolgen voor de privacy van mensen.
  • Er kunnen zich van allerlei virussen en spyware verspreiden, die bijvoorbeeld je apparatuur kunnen beschadigen.

Het is dus belangrijk dat mensen een goede antivirus scanner aanschaffen, zodat zij niet zo makkelijk door virussen en spyware kunnen worden getroffen.

De toekomst van het internet

Bijna iedereen in Nederland gebruikt het internet. Tegenwoordig is het zelfs een must voor bedrijven, anders zul je nooit goed kunnen concurreren. Het internet wordt steeds sneller, zeker nu steeds meer mensen toegang hebben tot glasvezel- en 5G-internet.

In de toekomst zullen steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet (Internet of things), zoals auto's, thermostaten, thermostaten en zelfs hele steden. Dit geeft hele nieuwe mogelijkheden om het internet te gebruiken.

Op de achtergrond kunnen apparaten via internet verbinden met sterkere computers. Zo kunnen apparaten met een internetverbinding sneller leren van situaties, en beter hulp bieden bij verschillende taken. Denk aan stemassistentie in speakers en chatbots.

Het internet heeft dan ook veel voordelen. Maar let op: het kan goed zijn om je soms eens even helemaal te ontkoppelen van het internet om rust voor jezelf te creëren. Wees ook bewust van de gevaren van het internet.

Geef een reactie

4 reacties op dit artikel

Peter

Bedankt voor deze duidelijke uitleg.

Arie Kooi

Helder verhaal en goed beknopt overzicht van het internet.

Boris

Lichtsnelheid 200.000. Is dat niet 300.000 km/sec?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Boris, Dat kopt helemaal, alleen glasvezel haalt niet de snelheid van het licht. Wel is het nog steeds razendsnel: 199.861 Kilometer per seconde.

Ruud

Dank voor de mooie uitleg

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend