Digitale tv-ontvangers: welke heb je nodig?

Wil je graag digitale televisie kijken? Overweeg dan een digitale tv-ontvanger. Deze apparaten worden ook wel decoders genoemd. Wat zijn het precies, en wat zijn de voordelen van digitale tv-ontvangers?

Tv-ontvanger met afstandsbediening

Wat is een digitale tv-ontvanger?

Een digitale tv-ontvanger (decoder of settopbox) is een kastje waarmee je digitale tv kunt ontvangen. Deze heb je nodig wanneer je tv geen ingebouwde decoder heeft. Je provider levert een decoder bij je internet en tv-abonnement. Ook zijn decoders los te koop.

Je sluit het kastje aan op je televisie en gebruikt de bijbehorende afstandsbediening. De bediening wordt daarna via het kastje geregeld. Het aanpassen van het volume, en zappen naar verschillende zenders, alles gaat via de decoder.

Decoder

In principe werkt een digitale tv-ontvanger als een vertaler. Je provider stuurt een televisiesignaal naar je woning. Dit signaal is gecomprimeerd, wat betekent dat de data kleiner is gemaakt, en in een digitale code is gegoten.

Deze code moet eerst weer omgezet worden naar een signaal voor beeld en geluid. Dat doet de decoder, die het signaal daarna doorstuurt naar je toestel.

Afstandsbediening

Daarna kijk je naar digitale-tv op je televisietoestel. Met de afstandsbediening van de decoder bedien je nu alle tv-opties.

Vroeger gebruikte je de afstandsbediening alleen voor zenders opzoeken en het geluid regelen. Tegenwoordig zijn er vele extra mogelijkheden met interactieve tv.

De voordelen van digitale tv-ontvangers

Analoge televisie wordt niet meer aangeboden. Hoewel er wat weerstand is, zijn er toch echt veel meer voordelen met een digitale tv-ontvanger in huis.

Waarom je televisie deze upgrade geven? Hier vind je de belangrijkste pluspunten:

  • Je kunt digitale televisie ontvangen: Het grote voordeel van digitale televisie is dat de beeldkwaliteit aanzienlijk beter is. Het spreekt voor zich, maar voor digitale televisie heb je een digitale decoder nodig.
  • Je ontvangt meer zenders: Je hebt de mogelijkheid om honderden zenders te ontvangen. Niet alleen Nederlandse zenders horen bij het aanbod, maar ook buitenlandse zenders en speciale sport- en filmkanalen.
  • Je kunt makkelijker navigeren: De televisiegids opzoeken, of je hele zenderlijst op één plek bekijken? Het is mogelijk met een digitale tv-ontvanger. Deze kastjes hebben namelijk software die het makkelijk maakt om interactief te navigeren.
  • Er zit een kinderslot op: Bijna alle digitale tv-ontvangers bieden de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Wil je dus niet dat je kinderen naar bepaalde zenders kijken, dan zet je deze achter een pincode.
  • Interactieve televisie: Wil je een programma halverwege pauzeren of terugspoelen? Veel digitale decoders bieden interactieve tv aan. Bekijk bijvoorbeeld programma's vanaf het begin terwijl ze al zijn begonnen. Bij veel providers bestaat zelfs de optie om programma's op te nemen.
  • Gratis tv kijken zonder abonnement: Je kunt alle publieke en regionale zenders gratis (Free to Air), met een DVB-T2 ontvanger bekijken. En dan ook nog eens in veel betere kwaliteit dan analoog. Let dan wel goed op de HEVC/H.265 ondersteuning, die heb je echt nodig voor ontvangst van de gratis zenders.

Een nadeel is dat je niet naar je tv kan streamen met een settopbox van je provider. Daar heb je echt een aparte mediaspeler voor nodig. Zoals Apple tv of Chromecast.

Waar moet je op letten bij het kopen van een digitale tv-ontvanger?

Heb je besloten dat je een eigen digitale tv-ontvanger gaat kopen? Dan is het tijd om een paar belangrijke keuzes te maken. Je wilt namelijk zeker weten dat het apparaat goed werkt in combinatie met je televisie, en je provider. Hier vind je een aantal aandachtspunten.

De juiste verbinding

Niet iedere digitale decoder gaat goed samen met je provider. Dit komt door de manier waarop je provider het televisiesignaal doorgeeft. Gebeurt dit via de kabel, glasvezel met een satelliet of via de ether?

Iedere decoder is in staat om andere signalen op te vangen. Je moet dus een type kopen dat het signaal van jouw provider kan begrijpen.

Je hebt de keuze uit drie soorten tuners:

  • DVB-C tuner: Deze decoders ontvangen het signaal via de coax-kabel. Geschikt voor Ziggo, Delta, Caiway en Kabel noord. Het voordeel is dat in bijna alle televisies een DVB-C tuner zit ingebouwd. Dan steek je een CI+ module in de tv. Een los tv-kastje heb je dan niet meer nodig.
  • DVB-S tuner: Deze tuners ontvangen het signaal via de satelliet. Geschikt voor bijvoorbeeld abonnementen van satellietproviders.
  • DVB-T/T2 tuner: Deze ontvangen het signaal via de ether. Geschikt voor Digitenne, en om gratis zenders te kunnen ontvangen. De publieke omroep en regionale zenders zijn via de ether gratis te bekijken.
  • IPTV: Hierbij worden signalen via internet verzonden. Met IPTV kijken je tv via glasvezel. Je hebt een netwerkkabel nodig van je modem naar de IPTV-decoder. Met deze techniek kun je draadloos tv kijken zonder kabel zodat je flexibel bent.

Let op: Bij veel providers is een bruikleendecoder verplicht bij een internet en tv-abonnement. Bij Ziggo kan je nog wel eigen apparatuur gebruiken. Het nadeel is dat bepaalde diensten en apps niet meer beschikbaar zijn.

Ga je toch voor eigen apparatuur, kies dan voor een variant met verschillende tuners. Deze apparaten kunnen alle mogelijke signalen ontvangen, zodat je nooit vastzit aan een bepaalde provider. Het nadeel is dat deze digitale decoders prijzig zijn.

Goed beeldkwaliteit

De kwaliteit van het beeld speelt een grote rol in je kijkervaring. Vind je het belangrijk om beelden in hoge resolutie te ontvangen? Kies dan voor een digitale ontvanger die deze kwaliteit aankan.

De meeste exemplaren zijn tegenwoordig in staat om Full Hd-beelden aan te kunnen. Heb je een 4K-televisie? Dan wil je natuurlijk ook in 4K-televisie kijken. Je hebt dan een digitale tv-ontvanger nodig die Ultra-HD aankan.

Bij iedere decoder staat duidelijk aangegeven voor welke resoluties ze geschikt zijn. Goed om op te letten dus.

Snel geheugen en processor

Een groot RAM-geheugen stelt het apparaat in staat om snel data te verwerken, en om vloeiend van de ene naar de andere functie over te springen. Zo voorkom je dat het apparaat hapert of sloom is. Wel zo prettig.

Zorg er ook voor dat de processor minstens een snelheid van 1,2 GHz heeft. Wanneer het RAM-geheugen en de snelheid van de processor hoog genoeg zijn, dan weet je zeker dat je digitale tv-ontvanger goede prestaties levert.

Besturingssysteem

Ook het besturingssysteem speelt een rol in de prestaties van de tv-ontvanger. Dat is de software waarmee het tv-kastje werkt. Over het algemeen heb je de keuze uit twee opties: met Android of Linux.

Decoder met Android:

  • Intuïtieve interface.
  • Navigeert makkelijk en snel.
  • Toegang tot populaire apps zoals YouTube en Netflix.
  • Hogere prijs.

Decoder met Linux:

  • Makkelijker aan te passen aan persoonlijke voorkeuren.
  • Flexibelere software.
  • Goedkoop in aanschaf.
  • Niet altijd toegang tot populaire streamingdiensten.

Opnamefunctie en opslag

Niet iedere ontvanger kan programma's opnemen. Het apparaat heeft dan namelijk een harde schijf nodig om gegevens te kunnen bewaren. Vind je het fijn om programma's later terug te kijken? Kies dan voor een digitale decoder met harde schijf.

Houd ook rekening met de opslagcapaciteit. Hoe groter deze capaciteit, des te meer programma's je tegelijkertijd kunt opslaan.

Gebruik je het kastje van je provider, dan bieden bepaalde aanbieders opnemen in de cloud aan. Het verschilt per aanbieder of er extra kosten aan verbonden zijn. Een harde schrijf is dan niet meer nodig, content wordt dan via je provider opgeslagen ergens op een server.

Gratis digitale decoder bij je televisieabonnement

Wil je liever geen digitale tv-ontvanger los kopen? Providers bieden een gratis digitale decoder aan wanneer je een televisieabonnement afsluit. Je ontvangt dit apparaat dan in bruikleen zolang je abonnement doorloopt. De kosten voor de huur zijn uiteraard verwerkt in de abonnementskosten.

Wil je meer dan één televisie toegang geven tot digitale televisie? Dan heb je meerdere tv-ontvangers nodig. Die huur je voor een meerprijs per maand bij je tv-aanbieder. Behalve wanneer deze al in je televisietoestel zit ingebouwd, of wanneer je een tv-app gebruikt.

Geef een reactie

10 reacties op dit artikel

D

Mijn hemel, wat is het tegenwoordig toch allemaal ingewikkeld... decoders, modems...

Ronald

Hallo Marnix, informatief artikel. Ik woon in de gemeente Bergen (NH) en er wordt hier glasvezel aangelegd. Tijd om eens te kijken of overstappen loont, de huidige kabelaanbieder wordt mij een beetje te duur. Op de slaapkamer hebben wij een TV aan de wand, coaxkabel en netsnoer gaan door de wand naar een naastliggend vertrek. Mooi clean dus, en simpel te bedienen met de afstandsbediening. Geen menu's doorlopen o.i.d.. Maar als we nu coax-loos gaan werken zit ik met het probleem dat een IP-tv tuner vaak met IR afstandsbediening werkt. Die kan ik dus niet aan de andere kant van de gipswand plaatsen. Ken jij IP-tv tuners die niet met een IR-afstandsbediening werken?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo! Fijn om te horen dat je het artikel informatief vind. Over je TV in de slaapkamer, ik begrijp je op zoek bent naar een IPTV-tuner zonder een infrarood (IR) afstandsbediening. Er zijn tuners die gebruikmaken van Bluetooth of Wi-Fi. Veel moderne mediaspelers, zoals Apple TV en Chromecast, maken gebruik van Bluetooth-afstandsbedieningen. Hierop kan je tv-apps en streamingdiensten installeren. Andere zijn er tuners die met app via de smartphone te bedienen zijn. Ook zijn er universele afstandsbedieningen die zowel infrarood als radiofrequentie (RF) ondersteunen. Deze kunnen vaak wel door muren heen met het signaal. Succes in ieder geval met het vinden van een tuner, en natuurlijk het overstappen naar glasvezel!

Jo Neutelings

Hallo Marnix, bedankt voor je artikel. mijn vraag is (we krijgen over 2 weken glas aansluiting) van de decoder naar tv moeten nog kabels getrokken worden, heb ik hiervan 2 nodig voor de ontvanger en een voor de tv voor netflix ofzo, of kan het ook met een kabel en een hub beide aansluiten.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jo, Leuk om te horen dat je glasvezel krijgt! Je hebt alleen een HDMI-kabel nodig van je decoder naar je televisie. Afhankelijk van je provider kun je netflix ook via de decoder kijken, dan heeft je tv geen aparte kabel- of wifiverbinding nodig voor netflix. Succes!

Jaap

Hoi Marnix, die werkt alleen als de decoder geactiveerd is door Caiway. Ik krijg het logo van Delta. De decoder is net zolang bezig als de decoder van Caiway met downloaden. Maar vervolgens kom je niet verder. Bij het inlogscherm werkt de code niet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jaap, ik denk dat het beste contact kunt opnemen met Caiway voor een oplossing. Succes!

Jaap

Beste Marnix, Ik heb een decoder "Amino Aria 7x" overgenomen, maar deze is van Delta en ik zit bij Caiway. Is dit aan te passen? Met vriendelijk groet, Jaap
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jaap, ik heb even voor je gekeken op de website van Caiway. Zo te zien is er een handleiding beschikbaar voor jouw ontvanger. Succes met de installatie en het aansluiten!

Piet Mathijssen

Ik gebruik nu een Amino Aria 7x in bruikleen van T-Mobile, maar ik wil van deze huur a € 5,- per maand af en graag zelf twee tv-kastjes kopen, welke moet ik dan hebben. Is de Amino Aria 710 hetzelfde kastje? of is er een andere oplossing? Groet Piet
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Beste Piet, ik zag in een forum een klant bij T-Mobile die de 710x gebruikt. Nu weet ik niet zeker hoeveel instellingen je zelf moet wijzigen om alles werkend te krijgen. Het beste is om navraag te doen bi T-Mobile. Succes!

Elroy

@Karen Nou, hier nog ervaring! Ook ik had de Entone, prima was dat. IPTV werd een achteruitgang. Teletekst werkte niet goed, ondertiteling (888) werkte niet. Tv-zender overzicht ook onhandig. Je betaald steeds meer, maar de Animo decoder is 3 maal niets.

Karen

We hebben een glasvezel abonnement bij Caiway en hebben sinds vandaag de Animo 7x decoder en wat een achteruitgang na de Entone, zeker als je regelmatig tv uitzendingen opneemt en terugkijkt. Want je kan als je een opname start de aflevering pas terug kijken als de hele aflevering afgelopen/opgenomen is. Je kan niet goed door een opname heen spoelen. Tijdens het spoelen heb je geen idee waar je bent, geen feedback door beeld en ook geen feedback qua tijd. Als je een opname deels kijkt en op een ander moment verder wilt bekijken, onthoudt de decoder niet waar je was en dan heb je het spoelprobleem weer. Je kunt de volgorde van de zenders niet aanpassen, want het zendernummer wijzigt niet mee. Is er goed alternatief? Ik wil graag een oplossing waarbij ik programma’s kan opnemen en gemakkelijk kan terugkijken.

Ed

Hallo Marnix, Bij het uitzoeken van een netwerkswitch, zie ik soms de opmerking staan: "Het is niet mogelijk om een iptv ontvanger op deze switch aan te sluiten." Kan jij aangeven waarom niet?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Ed, voor interactieve-tv is het belangrijk dat een switch IGMP-snooping ondersteund. Bij Coolblue kun je hierop filteren. Met IGMP snooping weet een switch welk toestel om het tv-signaal vraagt en stuurt het daarna gericht door. Dit komt de kwaliteit ten goede.

Julius

Weer een duidelijk verhaal. Dank je.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Bedankt voor je reactie Julius!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend