Wat is een internetverbinding via stroom?
Huishoudens gebruiken steeds meer internet door het hele huis. Wil je in elke kamer een goed internetsignaal ontvangen? Dan is alleen een modem-router niet voldoende voor internetontvangst op meerdere verdiepingen.
Een uitstekende oplossing voor een groter internetbereik, is internet via het stopcontact. Met een set powerline adapters geef je via het stroomnet je internetverbinding door naar een andere adapter.
Daarna kun je apparaten met de adapter verbinden via wifi, of met een netwerkkabel voor internettoegang.
De techniek voor internet via stroom wordt Power Line Communication genoemd. Internet via het elektriciteitsnet bestaat al lang, en wordt gebruik voor DSL-verbindingen, maar ook bijvoorbeeld voor babyfoons.
Hoe werkt internet via het stopcontact?
Een powerline adapter, ook wel homeplug, is klein netwerkapparaat voor in het stopcontact. Je gebruikt minstens twee adapters, maar het systeem is ook uit te breiden. Zo heb je zelf in de hand waar in huis je toegang tot internet hebt.
Het aansluiten van internet via het stopcontact gaat in drie stappen:
- De eerste adapter stop je in het stopcontact vlakbij het modem-router. Via een netwerkkabel maakt dit adapter verbinding met het modem.
- De ander plug je in het stopcontact op een plek in je woning waar je internet wilt gebruiken, bijvoorbeeld op zolder.
- Met één druk op de knop maken beide powerline adapters contact met elkaar, om zo het internetsignaal door te kunnen geven via het stroomnet.
Met beide punten maak je een draadloze, of bekabelde verbinding voor internettoegang. Want er zijn verschillende power adapters te koop, met en zonder wifi. Het is dus ook mogelijk om je apparaten direct met de adapters te verbinden.
Hoe snel is internet over het stroomnet?
Maak je geen zorgen over traag internet via het stopcontact. Er zijn namelijk modellen verkrijgbaar die theoretisch 2400 Mbps aankunnen. Genoeg voor een groot huishouden om probleemloos te kunnen gamen en 4K streamen.
De allergrootste factor is het elektriciteitsnet in huis. Vanaf 1996 zijn alle woningen voorzien van geaarde wandcontactdozen. Een voorwaarde om de maximale snelheid te kunnen halen.
De kwaliteit van het stroomnetwerk is dus belangrijk voor goed internet. Woon je in een relatief nieuwe woning? Dan is de bekabeling wel in orde.
De voordelen van internet via het stopcontact
Waarom zou je voor internet via het stopcontact kiezen? Daar zijn verschillende redenen voor. Deze techniek brengt namelijk allerlei voordelen met zich mee.
1. Een kabelverbinding zonder kabels
Het grote voordeel van een powerline-netwerk is het gebruik van je elektriciteitsnet in huis. Je hoeft daardoor geen lange netwerkkabels te trekken door je woning.
Er gaat ook niets boven de snelheid van een directe kabelverbinding. Internet via het stopcontact biedt de perfecte middenweg. De verbinding is stabieler dan draadloos, met een groter bereik.
2. Minder drukte op het wifi-netwerk
Merk je dat je wifiverbinding steeds trager wordt? Dat heeft misschien te maken met drukte op het netwerk. Hoe meer apparaten het wifisignaal gebruiken, des te trager het internet zal zijn.
Het is dus de moeite waard om sommige apparaten te koppelen via het stopcontact met een netwerkkabel, terwijl andere apparaten nog steeds wifi gebruiken. Dat kan zorgen voor minder vertraging op je wifinetwerk.
3. Je verlengt het draadloos internet
Het grote probleem met wifi? Het bereik van je router is meestal niet groot genoeg. Zit je aan de andere kant van het huis, dan is het wifisignaal waarschijnlijk zwak en niet betrouwbaar. Internet valt steeds weg, en webpagina's laden langzaam.
Met behulp van internet via het stopcontact verleng je het draadloze netwerk, zodat dit probleem verleden tijd is.
4. Het is een flexibel systeem
Je zit nergens aan vast wanneer je internet via het stopcontact gebruikt. Verplaats de stekkers wanneer je wilt, om kleine hotspots te creëren op andere plekken in huis. Je steekt de adapter in het stopcontact van een andere kamer of verdieping, en je hebt weer verbinding met het internet waar je het nodig hebt.
5. Het is makkelijk te installeren
Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn om dit systeem te begrijpen. Plug-and-play is een belangrijk verkoopargument van internet via het stopcontact. Plug de stekker in het stopcontact, laat hem verbinding maken met de andere stekker, en je bent klaar.
Veel homeplugs zijn uitgerust met een app, zodat je bepaalde instellingen gemakkelijk verandert. Zoals updates en paswoorden.
6. Geschikt voor ieder netwerk
Het maakt niet uit wat voor internetverbinding je hebt, want het is altijd mogelijk om internet via het stopcontact te installeren. Het werkt dus prima met DSL, kabel en glasvezel.
Gebruik het systeem om je thuisnetwerk sterker, en sneller te maken, wanneer je internet niet ver genoeg reikt.
De nadelen van internet via het stopcontact
Het is duidelijk dat deze technologie genoeg voordelen biedt, maar nadelen horen er helaas ook bij. Houd rekening met de volgende nadelen wanneer je internet via het stopcontact overweegt.
1. Je moet alle stekkers op dezelfde stroomkring aansluiten
Heb je meer dan één stroomkring in huis? Dan is internet via het stopcontact niet de beste oplossing. Alle stekkers moeten namelijk op dezelfde stroomkring zijn aangesloten, anders werkt het systeem niet. In de meeste huizen is dit geen probleem, maar voor grotere gebouwen zoals kantoren is het wel een nadeel.
2. Andere elektrische apparaten kunnen het systeem verstoren
Hoeveel apparaten op het elektriciteitsnet per groep zijn aangesloten heeft grote invloed op de kwaliteit. Dit probleem komt helaas vaker voor. Soms is het een tijdelijk probleem, bijvoorbeeld wanneer je droger of oven aanstaat. In sommige gevallen is het een constant probleem, bijvoorbeeld wanneer je koelkast het systeem verstoort.
3. Je verliest altijd snelheid
Je stopcontacten zijn er natuurlijk niet op gebouwd om internetsignalen door te geven. Het is dus onvermijdelijk dat je wat snelheid verliest. Dat is in de meeste gevallen geen probleem, vooral niet wanneer je een snelle internetverbinding hebt.
De extra vertraging kan wel merkbaar zijn met een langzame internetverbinding. Het is dan verstandig om een sneller internetabonnement te bestellen, of om helemaal over te stappen op een verbinding via een netwerkkabel.
4. Een kleiner netwerk is beter
Het is mogelijk om een groot netwerk te creëren met internet via het stopcontact, maar in de praktijk werkt het systeem het beste met één set van twee stekkers.
Het is dus een goede manier om betere verbinding te creëren voor een bepaalde ruimte, maar niet geschikt om een compleet netwerk in huis aan te leggen. Kies dan beter bekabelde access-points of een mesh-systeem kopen.
5. Je bent beperkt tot je stopcontacten
Het ligt natuurlijk voor de hand, maar de locatie van je stopcontacten bepaalt de plek van je wifi-hotspots. Heb je dus internet nodig in een kamer zonder stopcontact? Dan is dit niet de beste optie. Hoe meer afstand het internetsignaal af moet leggen, des te trager het zal worden.
6. Verschillende merken gaan niet samen
In theorie zou het moeten werken, maar in de praktijk valt het vies tegen. Hubs van verschillende merken zijn niet in staat om met elkaar samen te werken. Wil je dus een uitgebreid netwerk met meerdere homeplugs creëren? Koop ze dan allemaal van hetzelfde merk.
7. Gepersonaliseerde instellingen zijn beperkt mogelijk
Een groot voordeel van internet via het stroomnet is de gemakkelijke installatie. Dat is ook meteen een van de nadelen. Woon je in een druk gebied, bijvoorbeeld in een appartementencomplex? Dan zitten er waarschijnlijk veel wifisignalen op dezelfde frequentie. Dit maakt je wifi traag en instabiel.
Normaal gesproken los je dit op door je router op een andere frequentie te zetten. Helaas is dit bij veel powerline adapters niet mogelijk. Je zit dus vast aan de frequentie die de stekkers gebruiken.
8. Geaarde stopcontacten zijn nodig voor de maximale snelheid
Welke internetsnelheden je maximaal kunt halen, hangt af van de kwaliteit van het stroomnet in huis. Alleen met een degelijk geaard stroomnetwerk haal je de maximale snelheden.
Met een optimaal stroomnet zijn de prestaties tegenwoordig erg goed. Het nadeel is dat de prestaties niet goed te voorspellen zijn, want elk huis is weer anders bekabeld.
Verschillende merken en alternatieven
Er zijn verschillende merken powerline adapters verkrijgbaar. Het verschil zit in de maximaal haalbare internetsnelheid, het aantal netwerkaansluitingen, en de wifi-standaarden. De prijzen lopen uiteen tussen de 50 euro en 350 euro.
Ons advies is om voor simultaneous dual-band te kiezen, dan gebruik je drie 3 frequentiebanden. Voor nog hogere snelheden en een betere verdeling van het signaal.
Daarnaast kan het geen kwaad om homeplugs met wifi én ethernetpoorten te nemen, want dan heb je de keuze voor wifi of bekabeld.
Het is ook handig om een powerline adapter met een geïntegreerd stopcontact te kiezen. Dat scheelt in een kamer met een beperkt aantal stopcontacten.
Devolo is de uitvinder van de PLC-adapter (Power Line Communication). Het bedrijf verkoopt adapters waarmee je meerdere draadloze Devolo-adapters kunt combineren, om zo een compleet dekkend wifi-netwerk te creëren. Je telefoon schakelt dan automatisch over naar de beste wifi-adapter wanneer je door je woning loopt.
Betrouwbare merken met goede reviews zijn:
- Devolo: Kies voor de Devolo Magic 2 met snelheden tot 2400 Mbps. Er zitten twee ethernetpoorten op. Handig voor bijvoorbeeld: één voor het gamen en de andere poort voor een computer. Een ander voordeel is dat je de adapter ook als wifi-hotspot kunt gebruiken. Met de geïntegreerde stopcontacten, vervang je degene die je gebruikt voor de homeplug. Kortom: de beste koop als je op zoekt bent naar een veelzijdige adapter.
- TP-link: Zoek je een zeer goedkope powerline adapter, en heb je geen wifi nodig? Dan is de TP-Link TL-PA4010P de beste keuze. Voor rond de 45 euro krijg je een geïntegreerd stopcontact en een ethernetpoort. Je hebt in ieder geval een snelheid van 500 Mbps, wat voor een internetverbinding snel is. Het werkt plug-and-play, en er zit ook nog eens een spaarstand op.
Ook prima, zijn de volgende merken:
- Netgear
- Asus
- D-link
Alternatieven voor powerline adapters
Ben je geïnteresseerd in powerline adapters? Lees per merk dan goed wat je precies ontvangt. Zo sta je straks niet voor verrassingen wanneer je de adapters thuis aansluit op je eigen netwerk.
Let er ook op dat de werking sterk afhangt van de kwaliteit van het stroomnetwerk. Is die slecht? Denk dan eens aan alternatieven om je wifi te verbeteren:
- Wifi-router met een hoog zendvermogen.
- Wifi mesh systeem voor meerdere wifipunten die samenwerken.
- Access point verbonden met een netwerkkabel.
- Wifi-versterker is een repeater die het draadloze signaal versterkt.
0 reacties op dit artikel