IP-adressen: wat zijn het en wat is hun functie?

Met het IP-adres maken apparaten verbinding met elkaar in een netwerk. Een IP-adres werkt als een unieke naam. Het bestaat aan een reeks karakters, bijvoorbeeld; 192.168.1.0.

Een persoon ziet een IP-adres op zijn laptop

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een unieke code waarmee computers elkaar kunnen herkennen in een netwerk. Hierdoor zijn ze in staat om met elkaar te communiceren door data naar elkaar te versturen. Je kunt een IP-adres vergelijken met een postadres, maar dan voor computers.

IP staat voor Internet Protocol en bepaalt hoe apparaten op netwerken gegevens met elkaar uitwisselen. Gegevens worden verzonden in kleine pakketten die zijn voorzien van de IP-adressen. Zo weten de pakketten precies waar ze naartoe moeten.

Je internetprovider geeft je een openbaar IP-adres waarmee je kunt internetten. Providers koppelen dit adres aan je klantgegevens en locatie. In een thuisnetwerk deelt je router IP-adressen uit om het internetverkeer over al je apparaten te verdelen.

We kunnen overigens de naam van je provider achterhalen aan de hand van je openbare IP-adres. Al deze gegevens staan namelijk geregistreerd in de database van RIPE NCC.

Verschil tussen IPv4 en IPv6

Hoe je IP-adres is opgebouwd, is afhankelijk van het type. Er zijn twee soorten in omloop: IPv4 en IPv6. Een apparaat kan beide tegelijk ondersteunen, zodat er nog steeds verbinding gemaakt kan worden met oudere systemen.

Wat is IPv4?

IPv4 was lange tijd de standaard. Deze versie werd in 1983 geïntroduceerd en wordt nog altijd veel gebruikt op het internet. Het is een 32 bits adres, waarbij het adres uit vier delen van 8 bits bestaat. In de praktijk betekent dit dat het adres bestaat uit vier getallen kleiner dan 256, die van elkaar gescheiden worden met een punt. Zo kan 1.2.3.4 een IP-adres zijn, maar 56.178.93.203 ook. In totaal kunnen er 4,3 miljard unieke codes met dit systeem gemaakt worden.

IPv4-adres

Wat is IPv6?

4,3 miljard IP-adressen zou genoeg moeten zijn, toch? Niets is minder waar. Doordat we steeds meer apparaten gebruiken, is er een enorme schaarste aan IP-adressen ontstaan. Daarom is IPv6 ontwikkeld. De samenstelling van deze IP-adressen ziet er iets anders uit. Het is een 128-bits adres en bestaat niet uit vier delen, maar uit acht. Deze delen mogen bovendien uit cijfers en letters bestaan en worden van elkaar gescheiden met een dubbele punt. Zo is 2a00:d78:0:712:94:198:159:35 een voorbeeld. Dankzij deze veel langere code met cijfers en letters zijn er onuitputtelijk veel IPv6-adressen beschikbaar.

IPv6-adres

Statische en dynamische adressen

Naast IPv4 en IPv6 bestaan er ook dynamische en statische IP-adressen. De naam geeft het waarschijnlijk al weg: dynamisch kan veranderen en een statisch IP-adres blijft altijd hetzelfde.

Dynamische IP-adressen

Voor de meeste mensen is een dynamisch IP-adres voldoende voor een thuisnetwerk. Het adres kan iedere keer verschillend zijn zonder problemen. Het grote voordeel van een dynamisch IP-adres is dat je gemakkelijk verbinding kunt maken met het internet, ook wanneer je niet in je gebruikelijke netwerk zit.

Statische IP-adressen

Voor bedrijven kan een statisch IP-adres handig zijn. Dit is een vast adres dat altijd aan een specifiek apparaat gekoppeld is. Dit maakt een vast netwerk mogelijk, waarbij je een apparaat altijd met hetzelfde IP-adres kan benaderen. Zo is een apparaat altijd te vinden is op hetzelfde IP-adres.

Wat is jouw IP-adres?

Je weet nu dat je altijd een IP-adres hebt waarmee je met andere servers en apparaten communiceert. In sommige situaties is het fijn om te weten wat je IP-adres precies is. Er zijn verschillende websites waarmee je deze kunt achterhalen. De site whatismyip.com is hier een voorbeeld van.