Wat is IPTV en hoe werkt het?
IPTV verstuurt tv-signalen vanaf een server in gecodeerde digitale pakketjes via het internet naar je apparaat. Deze pakketjes worden omgezet in tv-signalen door je smart-tv, computer, smartphone, tablet of decoder. Zo kun je wel duizenden zenders van over de hele wereld ontvangen. Ook kun je makkelijk op verschillende schermen televisie te kijken via internet, zelfs draadloos en buitenshuis.
Wat heb je nodig?
Om van IPTV gebruik te kunnen maken heb je een internetverbinding en een abonnement van een aanbieder nodig. De signalen ontvang je via een decoder of een speciale app. Deze worden vaak door de aanbieder geleverd. Verder is voldoende internetsnelheid nodig om zonder haperen rechtstreeks van het internet te kunnen streamen. IPTV-diensten zijn op vele apparaten te gebruiken, waaronder:
- Smartphones en tablets
- Laptops en computers
- Smart-tv's
- Mediaspelers
Legale en illegale IPTV
Veel internetproviders bieden IPTV als dienst aan in combinatie met een internetabonnement. Ook kabelaanbieders, zoals Ziggo, stappen over op IPTV. Zo maken ze ruimte vrij voor hogere uploadsnelheden. Ook geeft het klanten meer vrijheid om lineaire tv op meerdere schermen en draadloos te streamen.
Naast de traditionele internetproviders zijn er enkele nicheaanbieders van IPTV op de markt, zoals NLZIET en Canal Digitaal. Hier kun je alleen een tv-abonnement afsluiten. Daarnaast zijn er vele illegale aanbieders die zonder toestemming duizenden zenders aanbieden in een tv-abonnement. Zowel de aanbieders als de gebruikers van deze illegale diensten overtreden hiermee de wet.
We krijgen regelmatig feedback van onze bezoekers, en wat hen beweegt om over te stappen op illegale IPTV. Dit zijn veelgenoemde argumenten:
- Weinig internationale zenders bij de reguliere internetproviders.
- Betalen voor zenders die je niet kijkt, en meebetalen voor dure sportzenders.
- Uitgebreide zenderpakketten krijg je alleen gecombineerd met een internetabonnement.
- Er is geen aanbieder waar je alleen betaalt voor de zenders die je wilt ontvangen.
- Streamingdiensten en tv-apps hebben flink hun tarieven verhoogd.
Toch zijn er genoeg argumenten waarom je bij een legale tv-provider beter af bent. Je loopt dan geen risico op een hoge boete of dat je abonnement plotseling stopt. Dit zijn de belangrijkste redenen om niet voor een criminele, maar voor een legale aanbieder te kiezen:
- Streams zijn van hogere kwaliteit en beter geoptimaliseerd.
- Toegang tot interactieve-tv, zoals opnemen, doorspoelen en terugkijken van programma's.
- Je ontvangt altijd alle zenders waar je voor betaalt.
- Je loopt geen risico op virussen en malware via illegale software.
- Je krijgt goede ondersteuning van een klantenservice.
- Je ondersteunt de entertainmentbranche en programmamakers.
- Je loopt geen risico's om het geld van je abonnement kwijt te raken.
- Je hebt geen risico op een hoge boete.
- Je hebt een tv-app die goed op meerdere apparaten werkt.
- Legale diensten zijn makkelijker te bedienen en installeren.
Is IPTV verboden en strafbaar?
IPTV als techniek, om televisie te streamen via internet, is niet illegaal, maar aanbieders die honderden zenders aanbieden zonder licentiekosten te betalen wel. Het is namelijk onmogelijk om zoveel zenders legaal aan te bieden voor ongeveer tien euro per maand.
Volgens onderzoek is Nederland koploper in de EU als het gaat om illegaal tv-kijken, met een percentage van 8,2%. Daarom is Stichting BREIN zeer actief met het opdoeken van illegale partijen.
Kies je voor een illegale IPTV-aanbieder, dan loop je dus risico's. Onlangs nog is een grote illegale aanbieder uit de lucht gehaald waardoor bij honderdduizenden klanten de televisie op zwart ging. Je kunt dan helaas fluiten naar je geld, zonder compensatie.
Je kunt ook nog eens persoonlijk een boete krijgen. In Nederland kan de boete voor illegaal kijken oplopen tot vele duizenden euro’s. De pakkans is misschien niet heel groot, maar de kans dat je IPTV-aanbieder plotseling uit de lucht wordt gehaald is aanzienlijk. Het vooraf betaalde abonnement krijg je dan niet meer terug.