Veel huizen hebben plekken met een slechte wifi-verbinding. Soms kun je internet traag worden, of zelfs helemaal wegvallen. Om dit probleem op te lossen, kunnen consumenten een slimme innovatie op wifi-gebied aanschaffen: Mesh Wifi.
Maar wat is een draadloos mesh-netwerk nu precies, en hoe werkt het?
Hoe werkt Mesh wifi?
Normaal gesproken maak je een internetverbinding via de wifi van je router. Deze heeft een vaste plek in het huis, maar dat levert nog wel eens problemen op. Zelfs de beste routers hebben namelijk een maximaal bereik.
Hierdoor kunnen andere plekken in het huis buiten het bereik vallen, waardoor je bijvoorbeeld slecht bereik hebt op zolder of in de tuin.
Daarnaast heeft wifi veel last van obstakels, muren en plafonds in huis. Mesh-technologie lost al deze problemen op met een handig wifi-systeem.
Een mesh-systeem bestaat uit een hoofdrouter (mesh-router) die je aansluit op je modem. Door het huis plaats je hubs die het wifi-signaal oppakken en weer versterken.
Deze hubs (ook wel nodes genoemd) werken nauw met elkaar samen, en bouwen een slim wifi-netwerk door je hele huis.
Voorbeeld hoe het in een woning werkt
De mesh-router staat in de woonkamer, en een hub op de eerste verdieping. Je bekijkt een filmpje op je mobiel en loopt naar boven. De hub op de eerste verdieping neemt de verbinding van je router over.
Jouw verbinding blijft goed werken, want je mobiel schakelt automatisch over naar een beter wifi-punt. Dit heet seamless roaming.
Waarom is het een slim draadloos netwerk
We noemen het mesh-netwerk slim, omdat het zelf een verdeling maakt van alle gegevens over wifi. Alle hubs zoeken de efficiëntste route, zelfs wanneer dit niet de kortste route is.
Daarnaast kunnen sommige mesh-netwerken zelf afwegingen maken in de verdeling van de internetsnelheid. Een laptop waarop iemand aan het videochatten is, heeft meer breedband nodig dan je smart deurbel. Een mesh-verbinding zal de laptop voorrang geven.
Wat is het verschil met wifi-repeaters?
Het signaal draadloos opvangen en versterkt doorgeven ken je misschien al van de wifi-repeater. Maar wat is het verschil tussen een wifi-repeater en een mesh-netwerk?
Een repeater werkt inderdaad hetzelfde, het mist alleen de slimme functies. Daarnaast zijn mesh-hubs voorzien van meerdere radio's om sneller te kunnen ontvangen en zenden. Deze radio's werken ook nog eens samen om elkaar niet te verstoren.
Wat zijn de voordelen?
- Draadloze oplossing voor overal wifi-bereik is huis.
- Slimme wifi-technologie dat zorgt voor een goed bereik.
- Makkelijk uitbreidbaar met extra hubs.
- Eenvoudig te installeren.
- Automatisch wisselen naar het beste wiff-punt in huis.
Nadelen:
- Een mesh-systeem is prijzig.
- Draadloze oplossingen zijn gevoelig voor stoorzenders en obstakels.
- De plaatsing van alle hubs is belangrijk voor een goede wifi-snelheid.
Is het wat voor jou?
Een mesh wifi-netwerk kan prima je wifi-verbinding in huis verbeteren. Zeker wanneer je in een groot huis woont. Plaats bijvoorbeeld een hub in de studeerkamer, de woonkamer, en op zolder. En dat zonder netwerkkabels.
Het lijkt dus de perfecte oplossing, maar toch is er is een betere keuze. Voor een compleet draadloze oplossing, is een mesh-systeem de beste keuze. Toch zijn wifi-punten die verbonden zijn met een netwerkkabel altijd beter: dit zijn acces points.
Een bekabelde wifi-punt (acces point) is niet bezig met zenden en ontvangen tegelijk. Dat levert een snelheidswinst op. Daarnaast heeft een kabel praktisch geen dataverlies onderweg. Nadeel is dan wel dat je een kabelnetwerk in huis nodig hebt.
Wat zijn de beste Mesh-systemen?
Bij systemen die wat duurder zijn heeft elke hub een aparte radio ingebouwd. Controleer de aanwezigheid van een derde radio in de specificaties. Staat er AC2200 of AC3000, dan is er een extra radio aanwezig.
Een systeem met wifi-6 is nog wat duurder, maar heeft een hoop voordelen waaronder de snelheid. Kijk dan naar AX6000 in de specificaties voor wifi-6 ondersteuning.
In ons artikel over de beste routers tippen we ook een mesh-router. Zo krijg je het beste product in handen met een goede prestatie.
6 reacties op dit artikel
Meine van der Meer
Roel Van Bouwel
Marnix de Munck
Monique
Marnix de Munck
F Van Wanrooij
Marnix de Munck
Frans Van Wanrooij
Marnix de Munck
Harrie
Marnix de Munck