Wat is een draadloze router?
Als je gebruik wilt maken van vast internet, dan heb je twee apparaten nodig: een modem en een router. Je router is het centrale punt in je wifi-netwerk. De router verdeelt je internetverbinding tussen de verschillende apparaten op het wifi-netwerk.
Een router koppelt aan elk apparaat een IP-adres. Je router heeft op die manier een verbinding met alle apparaten in huis.
Met een ingebouwde DHCP-server worden gegevens over het netwerk verdeeld. Zo kan jouw telefoon of computer, en andere apparaten gebruikmaken van wifi.
Hoe werkt het?
Een router is niet hetzelfde als een modem. Tenzij je een wifi-modem koopt; dat is een modem en router in één. Lees ons artikel over alle verschillen tussen modems en routers.
Het modem de eerste stap bij het maken van een internetverbinding. Het modem vertaalt het signaal van je provider. Vervolgens verstuurt het modem dit signaal naar de router. Deze verspreidt het internetsignaal via wifi over alle aangesloten apparaten in huis.
Routers hebben ook meerdere netwerkpoorten. Deze gebruik je om je modem of andere apparaten direct op aan te sluiten met een netwerkkabel.
Routers hebben een ingebouwde switch, waardoor apparaten met elkaar verbonden kunnen zijn. Meerdere computers in hetzelfde netwerk kunnen dan gegevens met elkaar uitwisselen. Om al die taken te kunnen uitvoeren heeft de router een processor en geheugen.
Routers zijn feitelijk kleine computers met een besturingssysteem, vol met instellingen die aangepast kunnen worden. Via het IP-adres van je router, of een app, krijg je toegang tot het besturingssysteem. Hier kun je bijvoorbeeld je wifi-passwoord aanpassen.
De router als een verkeersagent
Stel dat jij en je partner zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk. Jouw partner zoekt naar peren op Google, en jij naar Appels. De router werkt als een verkeersagent. Gegevens worden via de juiste route heen en weer verzonden.
Jullie krijgen daardoor beide het juiste resultaat terug. Op die manier is een router ook een poortwachter, voor al het verkeer naar buiten toe.
Welke routerklasse heb je nodig?
De maximale snelheid van een router hangt grotendeels af van de routerklasse en de Wifi-frequentiebanden. De routerklasse geeft namelijk aan welk type wifi-standaard de router ondersteunt.
De snelheid van een wifi-standaard wordt aangegeven in Mbps (megabits per seconden). Hoe hoger het getal, hoe meer data je per seconde verstuurd kan worden. De snelheid van een wifi-standaard is een maximale snelheid. Deze kan in de praktijk lager uitvallen, want een wifi-signaal is gevoelig voor afstand, obstakels en stoorzenders.
Er zijn twee wifi frequenties: 2,4 GHz en de 5 GHz-band. De laatste heeft meer bandbreedte en een hogere wifisnelheid, maar het bereik is daardoor korter. Een simultaneous dual band router kan signalen doorgeven op beide bandbreedtes. Dat zorgt voor een sneller en stabieler draadloos signaal.
Heb je een heel druk wifi-netwerk met veel apparaten die vragen om bandbreedte, dan is een tri-band router het overwegen waard. Deze gebruiken drie radio's, met twee op de 5 GHz-band. Deze gebruik je voor zwaardere taken zoals streaming en downloaden. De 2,4 GHz-band blijft dan vrij voor apparaten die niet veel bandbreedte nodig hebben.
Welke routerklasses zijn er?
- N-klasse routers: Ondersteunen de wifi-standaard 802.11n (wifi 4). Dit betekent dat je met N-klasse routers de 2,4 GHz en 5 GHz-band kunt gebruiken. De maximale doorvoersnelheid is in dit geval tot 600 Mbps.
- AC-klasse routers: Geschikt voor de wifi-standaard 802.11ac (wifi 5). Dit type routers heeft een snelheid tot 3.5 Gbps. Dat maakt AC-routers een betere keuze dan N-klasse routers.
- AX-klasse routers: De wireless AX-router geldt als de nieuwe standaard (wifi 6), met een snelheid tot 9.6 Gbps. Ook komt dankzij een nieuwe techniek het draadloze signaal een stuk verder.
Welke typen routers bestaan er?
- Router zonder wifi: Geen draadloze functie aanwezig. Door een access point aan zo’n router te koppelen, kun je alsnog wifi toevoegen aan de router.
- Mesh-router: Werkt samen meerdere hubs in huis die het signaal versterken. Zo kun je een slim draadloos netwerk bouwen door je hele woning. Het handige is dat zo’n mesh-router de meest efficiënte route van het wifisignaal op een bepaald moment kiest.
- Mifi-router: Met een mifi-router heb je ook onderweg snel en stabiel internet. Je kunt het zien als een mobiele hotspot. Je gebruikt de router met een simkaart om te kunnen internetten via het mobiele netwerk van je provider.
- Gaming-router: Een stuk sneller, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor haperingen als je net midden in een spel zit. Online gamen vraagt veel van draadloze netwerk. Daarom is het handig om in zo’n geval een speciale gaming-router aan te schaffen.
- Modemrouter: Een modem en router in één apparaat. Dit type modem ontvang je van je provider wanneer je een internetabonnement bestelt. Dit type modem wordt ook wel een breedbandrouter genoemd.
Extra mogelijkheden op je wifi-router
- Antennes: Bij sommige wifi-routers kun je de antennes vervangen door een andere variant. Voor gebruik binnenshuis heeft dit geen meerwaarde. Voor point-to-point-verbindingen zijn afneembare antennes wel handig. Je kunt dan een richtantenne aansluiten, die het signaal in een bepaalde richting stuurt.
- Beveiliging: Gebruik op je router op z’n minst een WPA-wachtwoord voor extra veiligheid. Gebruik je een firewall, dan scant de software alle binnenkomende gegevens op eventuele malware of virussen. Voor extra veiligheid kun je ook een VPN instellen. Alle dataverkeer wordt dan versleuteld voor al je apparaten.
- Power over Ethernet (PoE): Routers met Power over Ethernet (PoE) levert data- en stroomvoorziening voor externe apparaten via een netwerkkabel. Bijvoorbeeld voor camera’s en draadloze toegangspunten is dit handig. Dankzij PoE heb je meer flexibiliteit, doordat je geen stroomkabels meer nodig hebt.
- Gastnetwerken: Voor extra beveiliging kun je besluiten een gastnetwerk aan te maken. Gasten krijgen dan beperkte toegang tot apparaten en bestanden in het netwerk. Vooral voor bedrijven is dit bruikbaar.
- Gigabit ethernet: Kies een wifi-router met een gigabit netwerkpoort voor een snelle bekabelde verbinding. Gigabit-ethernet is met 1000 Mbps wel tien keer sneller dan fast-ethernet. Gebruik daarbij een gigabit-netwerkkaart en cat6-bekabeling.
- Quality of Service: Een extra optie is Quality of Service. Je geeft hiermee bepaalde netwerktoepassingen voorrang op andere acties. Vooral handig voor programma’s die veel vermogen nodig hebben, en die je absoluut voor wilt laten gaan op andere netwerkactiviteiten. Voor gamers en streamers een must.
Heb je een extra router nodig?
Last van een slechte wifi-dekking op elke verdieping met het draadloze modem van je provider? Dat ligt niet altijd aan het wifi-modem. Een andere router kopen is niet de oplossing voor betere wifi in huis.
Voor een goede dekking heb je wifi-punten nodig op elke verdieping. Dan heb je niet veel aan een extra router. Ook al is dit een veel sterker model dan het modem. Dikke muren en een grote afstand zitten de wifi helaas in de weg.
Koop liever aparte wifi-punten die je aansluit op het modem van je provider. Vooral een mesh-router is geschikt voor een volledig draadloos systeem.
Nog beter zijn bekabelde wifi-punten (access points). Je sluit een access point aan op je modem met een netwerkkabel. Zelfs op zolder krijg je daarmee goed internet. Een fijn idee! Want eerlijk: niets is zo vervelend als haperend internet, toch?
1 reactie op dit artikel
W. Lamberts