Internet via de satelliet: Wat is het huidige aanbod?

Internet via de satelliet is een goed alternatief voor afgelegen plekken waar mobiel internet, kabel en glasvezel niet beschikbaar zijn. We leggen hieronder uit hoe het werkt en wat je nodig hebt.

Vrouw gebruikt internet via de satelliet op haar laptop

Wat is satelliet internet?

Voor een internetverbinding via de satelliet gebruik je een schotel die je buitenshuis plaatst, met vrij zicht naar de hemel, waar de satellieten rond de aarde vliegen. Dankzij deze satellieten is internettoegang op afgelegen plekken mogelijk.

Een enkele satelliet kan slechts een bepaald aantal schotels tegelijk bedienen, waardoor de internetsnelheid tijdens drukke tijden kan afnemen. Satellietinternet is dan ook niet geschikt voor dichtbevolkte gebieden.

Voor- en nadelen van een satellietverbinding:

Voordelen:

  • Over de hele wereld internet ontvangst.
  • Groot tv-zenderaanbod.
  • Draadloze internetaansluiting.
  • Alternatief voor vast internet

Nadelen:

  • Aanschafkosten van de apparatuur.
  • Datalimiet op het abonnement.
  • Veel vertraging in de verbinding (latency).
  • Schotel neemt ruimte in.
  • Obstakels en slecht weer beïnvloeden het signaal.
  • Goed uitrichten van de schotel is nodig.
  • Weinig aanbieders.

Hoe werkt internet via de schotel?

De satellieten ontvangen internetsignalen via een draadloze verbinding met grondstations, die op hun beurt verbonden zijn met een glasvezelnetwerk. Een satelliet kun je daarom zien als een draadloos tussenstation, vergelijkbaar met een wifi-versterker.

De schotel ontvangt de internetsignalen van een satelliet en verzendt deze naar een modem, zodat je kunt internetten. Dit gebeurt over lange afstanden, waardoor er een vertraging in de verbinding komt. Via de satelliet kun je om die reden niet goed gamen.

De meeste providers leveren speciale software mee om de schotel uit te richten. Bij Starlink richt de schotel zelf naar de juiste coördinaten van een satelliet.

Als je een satellietabonnement aanschaft, zit alle apparatuur inbegrepen. Afhankelijk van je contract koop of huur je deze spullen. Het gaat dan om de volgende apparatuur:

  • Schotelantenne
  • Modem/router
  • Netwerkkabel

Televisie kijken met een schotel

Het is goed mogelijk om televisiezenders te ontvangen via een schotel. Dit werkt net zoals bij satellietinternet, alleen gebruik je dan een decoder in plaats van een modem, met als voordeel het enorme aanbod van zenders van over de hele wereld.

Bovendien zijn Free to air zenders (FTA) te ontvangen. Dit zijn zenders die je gratis kunt kijken zonder tv-abonnement, omdat ze zonder beveiliging worden uitgezonden.

Om naar buitenlandse zenders te kijken was vroeger een satellietaansluiting gebruikelijk. Tegenwoordig is IPTV in opkomst, waarbij je tv-kanalen via internet streamt.

Voor wie is satellietinternet bedoeld?

Een satellietverbinding is in Nederland voor bijna alle inwoners overbodig vanwege de goede dekking van het bekabelde en mobiele netwerk. En vergeleken met andere internetverbindingen, zoals kabel en glasvezel, is satellietinternet minder snel en stabiel.

Een goed alternatief voor een vaste verbinding op afgelegen plekken is niet satellietinternet, maar 4G/5G voor thuis. Dit werkt met een mifi-router die het internetsignaal ontvangt via een mobiele zendmast.

Een satellietinternetverbinding is vooral een alternatief voor mensen zonder toegang tot een goede vaste of mobiele internetverbinding, en soms de enige optie voor huishoudens in afgelegen buitengebieden.

Een satellietverbinding is met name geschikt voor:

  • Bewoners in buitengebieden, vanwege de beperkte toegang tot een internetverbinding.
  • Recreatiemarkt, zoals op een boot of in een vakantiehuisje.
  • Calamiteiten, voor tijdelijk internet wanneer communicatienetwerken uitvallen.

Aanbieders van satellietinternet

De aanbieders voor internet via de satelliet zijn beperkt, aangezien het een nichemarkt is. In Nederland zijn slechts twee satellietproviders actief voor consumenten: Canal Digitaal en Starlink. Canal Digitaal biedt echter alleen tv-abonnementen aan, geen satellietinternet.

Starlink is een bedrijf van Elon Musk dat een satellietnetwerk heeft opgezet op korte afstand van de aarde voor internettoegang. Deze satellieten, ontwikkeld door SpaceX, zijn met elkaar verbonden waardoor er een mesh-netwerk ontstaat. Hiermee wil Starlink snelheden bereiken tot 1 Gbps met een ping van 20 ms.

Voor de complete set met alle benodigde apparatuur moet je rekenen op een prijs vanaf 200 euro. Daar komen nog de kosten voor een internetabonnement bij, vanaf ongeveer 50 euro per maand.

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

Pieter van der Hoog

Hoi, wij wonen in de randstad en hebben een ziggo abonnees voor tv en internet. Nu gaan wij een huis bouwen in Doornspijk, en daar loopt geen kabel komen we nu achter. Satelliet lijkt dus de enige optie? En kunnen we dan in wijze van spreken dezelfde tv zenders krijgen als nu (wij kijken tv via de router, niet coax) en wat kunnen we voor internet capaciteit verwachten?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo Pieter, controleer of er glasvezelnetwerk in de buurt en welke providers. Het kan zijn dat een provider op netwerkbeheerder zorgt voor een nieuwe aansluiting. Informeer ook bij eventuele beuren naar oplossingen. Naast satellietinternet (starlink) zijn er oplossingen voor in buitengebieden bij Odido en KPN met een 4G-router. Lees hier meer info.

Mandy Gelauff

Hoi, Bedankt voor de goede uitleg. Wij hebben satelliet wifi/internet. Wonen afgelegen in Portugal. Ik ben tevreden. Natuurlijk niet zoals in Nederland, maar goed. Ik heb een algemene vraag/nieuwsgierig; Als de router uit staat, ontvangt de schotel nog signaal? Met vriendelijke groet Mandy
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Mandy, als je router niet aan staat, dan ontvangt je schotel geen signalen. Want je router bepaald met welke satellieten hij moet verbindingen. Je schotel zal dus niet zomaar met willekeurige satellieten verbinden wanneer je router uitstaat. Het is trouwens niet aan te raden om 's nachts de router uit te zetten, want soms worden dan belangrijke updates uitgevoerd door de provider.

Luc Carlier

Ik zie door het bos de bomen niet meer. Ik woon afgelegen in Bulgarije, en heb veel internetproblemen. Daarom denken we aan satelliet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Luc, het kan zijn dat je wifi thuis niet optimaal werkt. Probeer eens je apparaat direct aan te sluiten op je modem met een netwerkkabel. Werkt dat goed, lees dan dit artikel om je wifi thuis te verbeteren. Geen oplossing gevonden, kijk eens op Starlink beschikbaar is op jouw locatie. Dat is satelliet-internet van Elon Musk.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend