Wat is een VDSL-internetaansluiting?

VDSL is de opvolger van ADSL met een verbeterde techniek en een hogere internetsnelheid. Maar wat is precies VDSL, en wat zijn de voordelen en nadelen?

DSL-modem met drie antennes

Wat is VDSL precies?

In Nederland gebruikt bijna ieder huishouden kabel-, glasvezel- of DSL voor internettoegang thuis. DSL gebruikt de telefoonlijn van koper, kabelinternet gaat via een coaxkabel, en glasvezelinternet gebruikt kabels gemaakt van glasvezels.

VDSL is de nieuwste versie van DSL, en gebruikt het kopernetwerk voor internettoegang. De oude telefoonlijn van koper wordt dus nog steeds gebruikt voor breedbandinternet.

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Door de jaren heen zijn er steeds betere DSL-technieken gevonden, waaronder VDSL, om de oude koperlijn te kunnen blijven inzetten.

Wat is het verschil met ADSL?

ADSL staat voor Asymetrical Digital Subscriber Line. Deze techniek wordt asymmetrisch genoemd, omdat voor het eerst, bellen en internet via dezelfde kabel gescheiden kon worden. Inbellen hoefde vanaf dat moment niet meer.

ADSL is tegenwoordig een verouderde vorm van internet, en wordt niet meer aangeboden. Met een gemiddelde downloadsnelheid van 8 Mbps en uploadsnelheid van 1 Mbps is dit niet meer genoeg voor een modern huishouden.

VDSL is de opvolger van ADSL, en staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. De VDSL-verbinding komt, net als de andere DSL-verbindingen, via de telefoonlijn binnen. Het voordeel van VDSL is de hogere download- en uploadsnelheid.

Hoe snel is een VDSL-verbinding?

VDSL internet is vele malen sneller dan ADSL. De nieuwste versie: VDSL2 werkt met “Vectoring” en kan downloadsnelheden halen van maximaal 100 Mbps en uploadsnelheden tot 50 Mbps.

Vectoring zorgt voor minder ruis, zodat er hogere snelheden gehaald kunnen worden. Combineer je twee aderparen met elkaar, dan is pair-bonding mogelijk. Een dubbele downloadsnelheid tot 200 Mbps is dan haalbaar, omdat je dan twee koperdraden gebruikt.

TechnologieDownloadsnelheidUploadsnelheidBereik
VDSL52 Mbps16 Mbps1.219 Meter
VDSL2100 Mbps100 Mbps1.219 Meter

Helaas heeft een VDSL-aansluiting ook een keerzijde. Dat komt door de kabel gemaakt van koper. Je snelheid neemt af naarmate deze kabel langer wordt, wat leidt tot een relatief klein bereik. Woon je meer dan een kilometer verwijderd van de centrale? Dan neemt de snelheid al drastisch af.

Gelukkig hebben internetproviders hier iets op gevonden. Tussen de centrale en de wijkverdelers wordt gebruikgemaakt van glasvezelkabels. Dit zorgt voor minder afname van jouw internetsnelheid.

Toch neemt je internetsnelheid nog steeds flink af naarmate de afstand van je woning naar de wijkkast. Om je een idee te geven vind je hieronder een tabel met de snelheidsafnamen per aantal kilometer dat je verwijderd bent van de dichtstbijzijnde wijkkast.

Afstand tot wijkcentraleADSL-snelheidVDSL-snelheid
0-1 km8-24 Mbps50-100 Mbps
1-2 km8-12 Mbps30-50 Mbps
2-3 km5-10 Mbps20-35 Mbps
3-4 km2-8 Mbps10-20 Mbps
4-5 km1-5 Mbps5-10 Mbps
> 5 km< 1-3 Mbps< 5 Mbps

De toekomst van VDSL

DSL zal op termijn volledig wordt vervangen door glasvezel. Toch zullen miljoenen mensen de aankomende jaren VDSL-internet gebruiken totdat de uitrol van glasvezel is afgerond.

KPN heeft daarom besloten het kopernetwerk een upgrade te geven met Full Spectrum Vectoring. Dit is de allerlaatste verbetering voor VDSL die zorgt voor een betere performance tot 10% door ruis te verminderen.

VDSL zal dus voorlopig nog een rol gaan spelen ter overbrugging, totdat elk huishouden in Nederland kan overstappen op het toekomstvaste glasvezelnetwerk.

VDSL internet postcodecheck

Met alle verschillende soorten internet is VDSL niet de beste optie. Door het lage bereik van het signaal, is het belangrijk dat je in de buurt woont van een wijkverdeler. Anders kun je niet gebruik maken van de maximale snelheid, terwijl je daar wel voor betaald.

Woon je in een dorp of een verre buitenwijk? Controleer dan eerst goed of VDSL binnen jouw bereik is.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend