Een wifi-versterker wordt ook wel een wifi-repeater, wifi-extender of wifi-booster genoemd; het gaat allemaal om hetzelfde apparaat. De versterker werkt als een tussenstation voor je wifi-signaal thuis en zorgt zo voor een groter wifi-bereik.
Hoe werkt een wifi-repeater?
De versterker vangt het signaal van je modem of router op en stuurt het vervolgens – op een versterkte manier – nog een keer verder. Daarbij maakt de versterker een nieuw signaal aan, waardoor je een extra wifi-punt ziet in het netwerkoverzicht van je apparaat.
Voorbeeld: Drie personen staan op een rij. De eerste persoon gooit een bal naar de middelste persoon, die de bal vervolgens gooit aan de laatste persoon Zonder de middelste persoon was de bal met een veel lagere snelheid aangekomen bij de laatste persoon.
De middelste persoon kun je vergelijken met een repeater. Je ziet dan ook gelijk het nadeel: de middelste persoon moet vangen en gooien, en dat kan niet tegelijk. Daarom veroorzaakt deze oplossing altijd een vertraging.
Een simpele repeater heeft nog nadeel: je apparaat schakelt niet automatisch over naar een ander wifi-punt. Het kan dan zijn dat je op zolder nog steeds verbonden bent met de router beneden. Met een mesh-systeem schakel je wél automatisch over naar een wifi-punt; dit heet seamless roaming. Loop je bijvoorbeeld van beneden naar zolder, dan verbindt je telefoon automatisch met een beter wifi-punt.
Met een repeater zul je dus telkens handmatig moeten wisselen van wifi-netwerk als je met een apparaat op een andere plek in huis wilt internetten.
Voordelen en nadelen van een wifi-versterker
Een wifi-versterker is een prima oplossing voor huizen zonder vaste netwerkaansluitingen, vooral wanneer je eigen router niet sterk genoeg is voor een complete dekking. Toch zijn er niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen te noemen.
Voordelen:
- Verbeterd wifi-bereik: Het vergroot het bereik van draadloos internet in huis.
- Goedkope oplossing: Voor een paar tientjes kun je al een repeater kopen.
- Eenvoudige installatie: Je steekt een repeater in een stopcontact en het werkt vrijwel direct; verder heb je geen extra apparatuur nodig.
- Meerdere versterkers mogelijk: Met een mesh-systeem kun je meerdere wifi-punten in huis creëren.
Nadelen:
- Extra netwerk: De meeste versterkers zonder mesh maken een extra netwerk aan. Je zult dan zelf handmatig moeten wisselen van wifi-netwerk.
- Verlies van snelheid: Een repeater heeft de taak om te ontvangen en te verzenden, met een verminderde internetsnelheid als gevolg.
- Beperkt bereik: Zonder mesh-functies kun je maar één versterker aansluiten, wat meestal niet genoeg is voor een woning met meerdere verdiepingen. Gebruik je er meer, dan verstoren ze elkaar al snel.
- Beperkte compatibiliteit: Wifi-versterkers werken niet altijd samen met elke router.
- Kosten: Een enkele repeater is vrij goedkoop. Wil je overal in huis goed bereik, dan heb je meerdere mesh-apparaten nodig die een stuk duurder zijn.
Hoe kun je een wifi-repeater aansluiten?
Er zijn verschillende repeaters te koop, maar het aansluiten gaat altijd direct op een stopcontact. Je hebt dus geen kabels nodig en het instellen is niet al te ingewikkeld. Je gebruikt de WPS-knop (Wi-Fi Protected Setup) van je router voor een directe koppeling. Bij sommige merken is dit al genoeg om direct aan de slag te gaan.
Stel dat je router midden in de woonkamer staat. Op de bank en in de keuken heb je prima bereik, maar achterin de tuin is het signaal zwak. Plaats dan de versterker halverwege tussen de router en de tuin in. De wifi-versterker pikt het signaal onderweg van de router op en stuurt het versterkt door naar jou achterin de tuin.
Heb je een repeater die om wat meer instelwerk vraagt, dan zijn de stappen als volgt:
- Zet de repeater op een plek waar weinig obstakels het signaal in de weg zitten, dus een plek zonder dikke muren en niet achter veel spullen of deuren.
- Steek de repeater in een stopcontact op een plek waar je wifi-ontvangst nog goed is.
- Verbind de repeater met een computer of laptop via wifi of een netwerkkabel.
- Open de instellingenpagina en stel de juiste opties in. Kijk in de handleiding voor alle instellingen op maat.
Waarom heb je een wifi-versterker nodig?
Simpel gezegd is wifi: draadloos internet via radiogolven. In een woning reiken deze radiogolven niet veel verder dan ongeveer 10 meter. Zit je dus ver weg van de router, dan is het wifi-bereik zwak. Dit merkt je aan een lagere internetsnelheid of haperingen.
Mensen die meer bereik willen, zijn geneigd om een betere router te kopen, maar de beste oplossing is een wifi-punt op elke verdieping. Zo maak je de reikwijdte groter door een extra draadloos punten toe te voegen.
Je kunt extra wifi-punten maken in huis kan met bekabelde access-points of compleet draadloos met wifi-versterkers. Hiermee verbeter je dus het wifi-bereik in alle kamers waar het signaal zwak is. Het is een betere oplossing dan een nieuwe router kopen.
Wel verlies je altijd wat snelheid in tegenstelling tot een bekabeld netwerk, dus het is misschien niet de beste oplossing, maar wel een eenvoudig en relatief goedkoop alternatief voor kabels trekken.
Wifi-repeater of een Mesh-netwerk, welke heb je nodig?
Laten we voorop stellen dat bekabelde wifi-punten (access points) de beste prestaties geven, omdat ze signaalverlies tussen de router en het access point voorkomen. Hoe meer je gebruikmaakt van draadloze oplossingen, hoe langzamer je netwerk.
Alternatieven zijn MoCA of powerline-adapters. MoCA werkt via coaxkabels en powerline-adapters via het stroomnet in huis.
Wifi-versterkers zijn vooral een uitkomst als je geen netwerkkabels kunt aanleggen in huis. Een repeater heeft het namelijk zwaar met het ontvangen, versterken en verzenden van draadloze signalen; een bekabeld netwerk heeft hier geen last van.
Wifi-versterkers zijn dus voornamelijk een snelle en goedkope oplossing als je wifi een grote afstand moet overbruggen, maar welke heb je nodig?
- Een repeater: Dit is de voordeligste manier om slecht internetbereik te verhelpen. Het klinkt ideaal, maar het nadeel is een vertraging van je internetsnelheid. Tegelijkertijd zenden en ontvangen kan een goedkope repeater niet; je verliest daardoor bandbreedte.
- Een mesh-netwerk: Een mesh-netwerk werkt anders dan een losse repeater. Wil je overal in huis een beter bereik, gebruik dan liever een mesh-wifi-systeem. Dit zijn repeaters die slim met elkaar samenwerken.
Controleer altijd of een versterker werkt met single-band (alleen de frequentie 2,4 GHz) of dual-band (2,4 en 5 GHz). Bij dual-band werkt je internet een stuk sneller, omdat de repeater dan beide frequenties kan gebruiken. Let wel op dat je eigen router deze frequenties allebei kan ondersteunen.
10 reacties op dit artikel
Marie-José
Marnix de Munck
johan
Marnix de Munck
Frank Snoeks
Marnix de Munck
JANSEN JAN
Jacques
Marnix de Munck
Verdonk
Marnix de Munck
Ed Ricken
Navid
Marnix de Munck
Bird
Albert