Wat is XGS-PON?
XGS-PON staat voor "10 Gigabit Symmetrisch - Passief Optisch Netwerk". Deze techniek biedt je een glasvezelsnelheid van 10 gigabit per seconde. Dat is tien keer sneller dan de glasvezelsnelheid via GPON.
Vroeger werden woningen direct aangesloten op glasvezel vanaf de wijkcentrale via een AON netwerk. Dit noemen we een point-to-point-architectuur, waarbij elke woning een eigen actieve verbinding in de wijkkast had. Een modern PON-netwerk gebruikt daarentegen passieve splitters, waarbij meerdere klanten tegelijk verbonden worden op hetzelfde glasvezelnetwerk.
Dit heeft enkele voordelen. Zo kunnen klanten met PON op afstand worden aangesloten, zonder dat een monteur nodig is. Nog een voordeel is het gebruik van kleinere wijkkasten, omdat er vrijwel geen apparatuur met stroom nodig is die veel ruimte innemen.
De techniek PON werd vroeger vooral gebruikt omdat het snel genoeg was en goedkoper in gebruik. Inmiddels gebruikt het netwerk van Delta en KPN standaard XGS-PON. Ook bij bestaande klanten worden alle AON-verbindingen omgezet naar XGS-PON.
Hier zie je een vergelijking tussen GPON en XGS-PON:
Kenmerk | GPON | XGS-PON |
---|---|---|
Downstream snelheid | 2,5 Gbps | 10 Gbps |
Upstream snelheid | 1,25 Gbps | 10 Gbps |
Netwerkarchitectuur | Point-to-multipoint | Point-to-multipoint |
Bereik | Tot 20 km | Tot 40 km |
Symmetrie | Asymmetrisch | Symmetrisch |
Hoe werkt XGS-PON?
Bij XGS-PON wordt een centrale plek gebruikt om glasvezelinternet te leveren aan een meerdere woningen met een passieve PON-splitter zonder stroom. Deze splitter gebruikt spiegels om het licht te verdelen naar de glasvezelaansluitingen van woningen in je buurt.
Bij een actief optisch netwerk (AON) zijn er actieve apparaten nodig, zoals switches en routers om het glasvezelsignaal te versterken en te verzenden naar woningen.
Wat zijn de voordelen van XGS-PON?
XGS-PON heeft vele voordelen vergeleken met andere technologieën voor glasvezelinternet. Hier zijn de belangrijkste:
- Sneller internet: Downloaden en uploaden via XGS-PON gaat tien keer sneller.
- Snellere uitrol: Het netwerk wordt door meerdere klanten tegelijk gebruikt met minder apparatuur, hierdoor verloopt de uitrol van glasvezel veel sneller.
- Kleinere wijkkasten: De wijkkasten zijn kleiner en geluidloos, omdat er geen actieve apparatuur en koeling meer nodig is.
- Minder kosten: XGS-PON gebruikt minder netwerkapparatuur. Dit bespaart kosten voor een provider in aanschaf en onderhoud.
- Minder storing: Alles wordt op afstand geregeld met minder apparatuur, hierdoor zijn er minder storingen.
- Duurzamer: XGS-PON een stuk duurzamer omdat er minder kabels, apparatuur en werkzaamheden nodig zijn.
- Toekomstbestendig: XGS-PON kan op afstand eventueel nog sneller worden gemaakt met upgrades.
AON, EPON, GPON: wat zijn de verschillen?
EPON, GPON en XGS-PON zijn alle drie varianten van PON. We leggen elke variant uit:
Wat is PON?
Bij PON (Passive Optical Network) komen alle glasvezelkabels vanuit één centrale ruimte. Door het gebruik van passieve splitters (verdelers) wordt het netwerk door meerdere woningen gebruikt. Dit maakt de aanleg van glasvezel makkelijker, sneller en duurzamer.
Wat is AON?
De tegenhanger van PON is AON (Active Optical Netwerk). Dit houdt in dat elke woning een eigen actieve glasvezelaansluiting heeft. Dit werkt over langere afstanden dan PON. Waar PON tot maximaal 20 kilometer werkt, kan AON maximaal 90 kilometer overbruggen.
Wat is EPON?
EPON (Ethernet Passive Optical Network) is een netwerk dat gebaseerd is op ethernet. Omdat het makkelijk te implementeren is en de kosten laag zijn, is het nog steeds een veelgebruikte techniek. Het levert met een maximale download- en uploadsnelheid van 1 Gbps wel een lagere bandbreedte dan GPON en XGS-PON.
Wat is GPON?
GPON (Gigabit Passive Optical Netwerk) is gebaseerd op de ATM-technologie en de ITU-T-transmissie-technologie. GPON presteert beter dan EPON op het gebied van snelheid, beveiliging en Quality of Service (QoS) en wordt daardoor steeds populairder. Wel is de technologie complexer en zijn de kosten hoger dan bij EPON. Het ondersteunt een downloadsnelheid tot 2,5 Gpbs en een uploadsnelheid tot 1,25 Gpbs.
XGS-PON is een uitbreiding van GPON. Het grootste verschil is de veel hogere bandbreedte: XGS-PON ondersteunt download- en uploadsnelheden tot wel 10 Gpbs.
Wat is GPON?
NG-PON2 staat voor Next-Generation Passive Optical Network 2. Dit is de nieuwste en meest geavanceerde versie. Het biedt de hoogste snelheden, tot wel 40Gbps door het gebruik van meerdere dynamisch golflengtes. Het wordt nog niet actief gebruikt in Nederland.
Wat is voor jou de meerwaarde?
Met XGS-PON heb je veel sneller internet in huis die geschikt is voor de benodigde bandbreedte in de toekomst. Denk aan 8K tv-kijken met meerdere personen tegelijk.
De techniek gebruikt het bestaande glasvezelnetwerk, zonder dat opnieuw graven in je buurt nodig is. Het kan wel zijn dat je huidig modem nog niet geschikt is. Je provider stuurt je een nieuw modem dat de hogere snelheden ondersteunt.
De nieuwe glasvezeltechniek is voor jou niet duurder als klant. Providers die glasvezelabonnementen aanbieden via het KPN-netwerk, zoals Odido en Youfone, maken standaard gebruik van XGS-PON. Je hoeft er niet voor te doen.
0 reacties op dit artikel